Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος από την περίοδο έναρξης της πανδημίας και έπειτα και ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκονται περισσότερα από 33.500 ΑΦΜ, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες στους οποίους στάθηκε και έκανε εκτενή αναφορά σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Νίκος Δημήτρουλας.
Στη σκληρή εικόνα που έχει επιφέρει στην αγορά ο κορωνοϊός και στις δυσκολίες που οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν, εστίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μαραγκός.
Ο κ. Δημήτρουλας, ξεκινώντας ανέφερε πως οι πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι δημιούργησαν «εγκαύματα» στην οικονομία και «έβαλαν φωτιά» στον προϋπολογισμό, με το ζητούμενο πλέον να είναι η συνέχεια της αποκατάστασης και η διάρκεια πρόληψης και προστασίας του ιδιωτικού και εθνικού πλούτου
μετά τις αρχικές πρώτες βοήθειες της κυβέρνησης. Δήλωσε μη ικανοποιημένος για τις αποζημιώσεις και όσα είχαν γίνει μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, ξεκαθαρίζοντας πως γενικά οι κυβερνήσεις δείχνουν «αδιάφορες και ανύπαρκτες». Εκτιμά πως κορωνοϊός και φωτιές έχουν προκαλέσει «εθνική τραγωδία και θλίψη», σχολιάζοντας επικριτικά και το γεγονός πως σημαντικές ενισχύσεις γίνονται στο Αστυνομικό και όχι στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Πτώση τζίρου 90%
Η κατάσταση της αγοράς δε θα μπορούσε να μην τεθεί επί τάπητος, με τον κ. Δημήτρουλα να επισημαίνει πως οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και η εικόνα είναι δραματική. Όντας εκπρόσωπος ενός συλλόγου 842 ενεργών μελών με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να έχει ατομικές επιχειρήσεις, σημείωσε πως ο τζίρος στην αγορά έχει πέσει στο 90%.
Σε κίνδυνο 33.500 ΑΦΜ
Το σοβαρότερο στοιχείο από τη συνέντευξη του κ. Δημήτρουλα ωστόσο είναι η αποκάλυψη για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολλές χιλιάδες ΑΦΜ. Αναφερόμενος στη Δυτική Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό η περιφέρεια βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε ότι αφορά τα κατασχεμένα ΑΦΜ, ενώ ειδικότερα αποκάλυψε πως στην Ηλεία 33.500 ΑΦΜ βρίσκονται υπό κατάσχεση. Πρόσθεσε δε πως η Ηλεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μιας και περισσότεροι από 55.000 Αχαιοί στο σύνολο από τους 71.500 οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την Εφορία. Τέλος, η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στα 27.000 ΑΦΜ υπό κατάσχεση.
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»
Όσον αφορά τα αιτήματα των επιχειρηματιών, ο κ. Δημήτρουλας τόνισε πως ως Σύλλογος και Ομοσπονδία γενικότερα έχουν ζητήσει μέτρα που εκτιμούν πως
μπορούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, ωστόσο κανείς από τους κυβερνώντες δε φαίνεται να αναλαμβάνει ευθύνη και επιπλέον η διαχείριση πανδημίας και πυρκαγιών αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα». «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και να δοθούν στους πολίτες χρήματα.
Οι επιστολές από το Επιμελητήριο
Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που θέλησε να γνωστοποιήσει είναι η απώλεια των 100 και 120 δόσεων τις οποίες είχε τονίσει πως θα επαναφέρει η κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Παράλληλα, επικεντρώθηκε σε ειδοποιητήρια που έχουν καταλήξει στα χέρια των επιχειρηματιών και αφορούν οφειλές παλαιών χρόνων, του 2011 συγκεκριμένα, τις οποίες και πολλοί επιχειρηματίες δεν είχαν πληρώσει μιας και δεν είχαν λάβει κανένα ειδοποιητήριο από το Επιμελητήριο ότι πριν τη δημιουργία του ΓΕΜΗ θα πρέπει να τακτοποιηθούν αυτές οι οφειλές.
Ζήτησε τέλος, κάποιος υπεύθυνος να εξηγήσει τους λόγους που γίνεται αυτό. Οι υποχρεώσεις του καλοκαιριού «πνίγουν». Τα προβλήματα της αγοράς αποτελούν καθημερινό θέμα συζήτησης σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού. Η αγανάκτηση επαγγελματιών είναι έκδηλη, ζητώντας φορολογική ενημερότητα που
ωστόσο δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα.
Η σημασία αυτής για τον επιχειρηματία είναι τεράστια, αφού μόνο αν την έχει λάβει μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα προκειμένου να βοηθηθεί και να στηριχθεί. «Είμαστε διαγραμμένοι από το χάρτη εμείς οι επαγγελματίες», είπε και πρόσθεσε ακόμα πως οι δόσεις είναι περισσότερο από αναγκαίες για όλους τους επιχειρηματίες.
Φόβοι να κατεβάσουν ρολά 30- 40% των επιχειρήσεων
Οι αναπάντεχες αλλαγές που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητα όλων δε θα μπορούσαν να μην σχολιαστούν και από τον πρόεδρο του Επιχειρηματικού
Συλλόγου Ηλείας Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος επεσήμανε πως «τίποτα δεν προμήνυε τη σημερινή πραγματικότητα και το πόσο αυτή θα άλλαζε ως αποτέλεσμα της υγειονομικής αποσταθεροποίησης». Επιπλέον, μίλησε για τα ενθαρρυντικά σημάδια που είχε δείξει η οικονομία της χώρας μετά την δεκαετή οικονομική κρίση καθώς και για το πισωγύρισμα που προκάλεσε η πανδημία, θεωρώντας αναπόφευκτο να έμενε ανεπηρέαστη. Αναλυτικότερα τόνισε: «Όπως ήταν αναμενόμενο η μείωση της ρευστότητας των εταιρειών που έρχεται το τελευταίο δωδεκάμηνο από το καθεστώς της επιβαλλόμενης αναστολής λειτουργίας ή από την μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών, έχει επιφέρει καθυστερήσεις στις πληρωμές των τιμολογίων ενέργειας.
Πλέον η κατάσταση είναι τόσο τραγική που πολλά Α.Φ.Μ είναι υπό κατάσχεση και μία μία οι επιχειρήσεις κλείνουν. Θα πρέπει όλοι και κυρίως η κυβέρνηση να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις με μείωση στις τιμές ρεύματος, Φ.Π.Α,
με αφορολόγητο 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, μείωση της φορολογίας και αφαίρεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Πρέπει να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε
στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Αν και τώρα δεν γίνει κάτι να βοηθηθούμε, φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό από σήμερα το 30 με 40% των επιχειρήσεων του Νομού θα κατεβάσουν ρολά».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.