BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Η υφ. Εργασίας, Μαρία Συγγερέλα στην εφ. «Πατρίς»: Το Panic Button που σώζει ζωές!



Η ευχάριστη και ελπιδοφόρα είδηση της εβδομάδας που πέρασε είναι ότι έρχεται το Panic button ή αλλιώς κουμπί πανικού. Ένα κουμπί που αναμένεται να σώσει ζωές.
Το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η ανακοίνωση αυτή έχει το δικό της συμβολισμό καθώς αφορά στις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Το κουμπί όταν πατηθεί στο κινητό τηλέφωνο θα δώσει στις αρχές δύο βασικά στοιχεία χωρίς να μιλήσει καν η γυναίκα που κινδυνεύει. Ποια είναι και που βρίσκεται.


Το σύνθημα θα μπορούσε να είναι.. «πάτα το και σώσου», γιατί αυτό ακριβώς κάνει… σώζει!

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;
Όταν η γυναίκα βρεθεί σε κίνδυνο αρκεί να πατήσει τον τριψήφιο αριθμό στο τηλέφωνο της  που θα ορισθεί και που αντιστοιχεί στο κουμπί πανικού. Αμέσως ειδοποιούνται οι αρχές και η γυναίκα εντοπίζεται στο σημείο που κινδυνεύει. Είναι σημαντικό ότι δεν χρειάζεται ούτε να εξηγήσει ούτε να μιλήσει στο τηλέφωνο της τι ακριβώς συμβαίνει. Από τη στιγμή που θα πατήσει το «κουμπί» οι αρχές γνωρίζουν ότι είναι σε κίνδυνο.

Το panic button θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα από μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αλλά σιγά-σιγά θα μπει σε όλα τα κινητά και σε όλες τις εταιρείες.

Η εφαρμογή λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στην Ινδία με απόλυτη επιτυχία. Με νόμο οι Ινδοί, μετά τα αυξημένα κρούσματα βίας στις γυναίκες, υποχρέωσαν όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να το παρέχουν ως υπηρεσία στα κινητά τηλέφωνα. Και από το 2018 είναι υποχρεωμένες να παρέχουν και  υπηρεσία GPS για τον εντοπισμό της γυναίκας που κινδυνεύει.


Η Uber India ήταν η πρώτη που εφάρμοσε ένα «κουμπί πανικού» τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον οδηγού της εταιρείας. Τρία χρόνια μετά εξέδωσε εντολή για όλη τη χώρα και ήταν η πρώτη φορά που κράτος το εφάρμοσε παντού.

Στις ΗΠΑ το «κουμπί» πανικού συνδέεται με ξενοδοχεία μετά τα περιστατικά για επιθέσεις σε γυναίκες υπαλλήλους. Κυρίως σεξουαλικές.

Η εφαρμογή γίνεται σε πολλές πολιτείες και έχει περιορίσει τα περιστατικά. Σε άλλες χώρες το κουμπί πανικού συνδέεται σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που μπορούν να το υποστηρίξουν.

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ
Το κουμπί πανικού έρχεται επί της ουσίας να σώσει ανθρώπινες ζωές. Όπως στην περίπτωση της οικογένειας στην Ανδραβίδα.  Αν η μητέρα το είχε στο κινητό της, θα το πατούσε και η αστυνομία θα έφθανε έγκαιρα. Όπως και άλλα θύματα και κυρίως γυναίκες των τελευταίων ετών.

Σήμερα πιθανότατα η Ελένη Τοπαλούδη να ζούσε όπως και η Γαρυφαλιά στην Φολέγανδρο. Θα είχαν βρεθεί έγκαιρα από τις αρχές αν υπήρχε το Panic button.

Η άτυχη Ελένη είχε πεταχτεί ημιλιπόθυμη στο γκρεμό όπως και η Γαρυφαλλιά. Τις εντόπισαν ώρες μετά… Αργοπέθαιναν και εκτός από τους δολοφόνους τους κανείς δεν ήξερε που ήταν.

ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ
Το κουμπί πανικού έχει και μία άλλη χρησιμότητα. Θα περιορίσει την όρεξη στους «νταήδες» που έχουν σκοπό να βλάψουν μία γυναίκα. Γιατί θα γνωρίζουν ότι θα τους καταγγείλουν, ότι θα ειδοποιηθούν οι αρχές, ότι θα συλληφθούν. Το κουμπί πανικού θα προλάβει το κακό. Θα φοβίσει τους κακοποιητές

Τα «κουμπιά» πανικού είναι ευρέως γνωστά γιατί ειδοποιούν έγκαιρα…
Προλαμβάνουν και σώζουν… Οι 18 γυναικοκτονίες το 2021 μας χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ορίων. Όπως και τα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα ως στόχο έχει την άμεση κινητοποίηση που θα σώσει μία γυναίκα τη στιγμή που κινδυνεύει.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦ. ΠΑΤΡΙΣ

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι «…δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία της VODAFONE μία εφαρμογή που θα επιτρέπει στις γυναίκες που κινδυνεύουν να ζητούν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους.

Το «panic button» αναμένεται να βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λάβουν άμεση βοήθεια και στήριξη. Συνεχίζουμε να βοηθάμε τις γυναίκες που βιώνουν βία με συνέπεια και πράξεις.

Παράλληλα διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, που προσφέρει στα θύματα βίας δωρεάν υπηρεσίες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής και νομικής στήριξης, καθώς και δωρεάν φιλοξενία.

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να στηρίξουμε τα θύματα βίας και να τα βοηθήσουμε να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας, να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους.»













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.