BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Λαϊκή αγορά: Κόστος, ακρίβεια, πόλεμος αδειάζουν τους πάγκους - Μαύρο το αύριο για τους παραγωγούς και τους εμπόρους





Μια βόλτα στη λαϊκή αρκεί για να φανεί το κλίμα που επικρατεί, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει περιοριστεί δραματικά, όταν το κόστος ζωής έχει ανέβει σε όλους τους τομείς. Καύσιμα και ενέργεια συμπαρασύρουν τα πάντα στην παραγωγή και μαζί ο αγροτικός κόσμος υποφέρει. Οι καταναλωτές δεν βρίσκουν πλέον προσιτά τα προϊόντα, οι αγρότες προσπαθούν να κρατήσουν τo κόστος παραγωγής όσο χαμηλά γίνεται, όμως δεν είναι δυνατό να τα καταφέρουν.

Πλέον η λαϊκή αγορά αδειάζει, οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν καλλιεργήσουν την επόμενη σεζόν, έμποροι των βιομηχανικών προϊόντων “πνίγονται” από την ακρίβεια και οι καταναλωτές μετρούν τα ευρώ τους για να αγοράσουν πλέον τα απολύτως απαραίτητα και αν…



O παραγωγός από τον Πύργο, Γιώργος Σταυρόπουλος ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr ότι “… η κατάσταση είναι πολύ πεσμένη με την ακρίβεια που επικρατεί στην ενέργεια και γενικότερα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κινδυνεύσει όλη η παραγωγή της χώρας για να βγει εις πέρας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σε όλο τον αγροτικό τομέα. Με λίγα λόγια η αγροτιά τελείωσε και θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι. Ο κόσμος βγήκε στην φτώχεια. Η αγορά είναι άδεια…”.



Παραγωγός από το Άνω Κουρτέσι, ο Κώστας Φατούρος ήταν ξεκάθαρος για το μέλλον του… “Πολύ δύσκολο να ξανά καλλιεργήσω. Θα αναγκαστούμε να  πιστωθούμε όλοι και στο τέλος τι θα γίνει; Δεν θα έχουμε να πληρώσουμε! Η παραγωγή πλέον έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη έως ασύμφορη” είπε περιγράφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα. “Εάν δεν υπάρξει μέριμνα από το κράτος το οποίο είναι ανύπαρκτο, δεν θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό… Βλέπετε ότι δεν υπάρχει κόσμος καθόλου στη λαϊκή και γι’ αυτό φταίει η «φραγκαρρώστια». Είναι η μόνη αρρώστια που δεν καταπολεμείται ούτε με φάρμακα, ούτε με αντιβιώσεις οπότε με εμβόλια. Αυτό είναι το πρόβλημα της εποχής. Υπομονή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο…” σημείωσε.



Ο πρόεδρος του σωματείου λαϊκών αγορών Ηλείας “Αναγέννηση” Χρήστος Παναγόπουλος, περιέγραψε από την πλευρά του την εικόνα της λαϊκής αγοράς. “Η κίνηση στις λαϊκές αγορές του νομού είναι περιορισμένη, ο κόσμος πληρώνεται πρώτη του μήνα και μέχρι τις 10 του μήνα τα χρήματα έχουν φύγει. Οι πολίτες νοσεί οικονομικά. Εμείς έχουμε κρατήσει τις ίδιες τιμές, διότι δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, ας έχουμε μεγάλη ακρίβεια στα καύσιμα, στο ρεύμα και στα αγροτικά εφόδια, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις τιμές, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει. Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί πρώτον και δεύτερον να συμπαρασταθούμε στην οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τον κόσμο”.

Όμως ο πόλεμος που μόλις ξέσπασε φέρνει και άλλα δεινά. “Τώρα με τον πόλεμο θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις. Τα λιπάσματα είναι πανάκριβα, οι γεωπόνοι δεν φέρνουν λιπάσματα, φέρνουν μόνο με παραγγελίες διότι δεν έχουν κι αυτοί να πληρώσουν. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι με κεφάλαια. Είμαστε μικροί αγρότες και η μόνη μας διέξοδος είναι η λαϊκή αγορά. Είμαστε μεροδούλι μεροφάι. Που να βρούμε εμείς για να πληρώσουμε αγροτικά ή εφόδια. Εγώ βλέπω ότι λίγοι θα καλλιεργήσουν και αυτό είναι κακό, διότι η διατροφικότητα είναι το Α και το Ω της χώρας. Εμείς καλλιεργούμε από καρδιάς και τα δίνουμε πάρα πολύ φτηνά. Για να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Αν αυτοί οι άνθρωποι χαθούν, φανταστείτε πως θα ζήσει ο κόσμος. Με τα εισαγόμενα; Τα οποία είναι και πανάκριβα; Η εικόνα που υπάρχει στην λαϊκή,  είναι ξεκάθαρα λόγω έλλειψης χρημάτων…”.



Ο πρόεδρος του συλλόγου μικροπωλητών λαϊκών αγορών και γενικός γραμματέας στην πανελλαδική ομοσπονδία επαγγελματιών και βιομηχανικών ειδών, Στέφανος Τομαρόπουλος, από την πλευρά του τόνισε πως “… δυστυχώς η ακρίβεια έχει έρθει και στη λαϊκή, ο κόσμος με δυσκολία μπορεί και ψωνίζει τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Εμείς έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με την μετακίνηση διότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες που σημαίνει ότι και το κόστος είναι μεγάλο και μας προβληματίζει και το γεγονός ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ο πόλεμος που μπορεί να γίνεται μακριά αλλά επηρεάζει και την δική μας ζωή ως προς τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ιδιαίτερα με τις αυξήσεις που έχουμε στο ρεύμα πολύ δύσκολα μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας οι οποίες είναι πάρα πολλές”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι έμποροι των λαϊκών αγορών δήλωσε πως “… ζητήσαμε να υπάρξει μία παράταση στην ρύθμιση του ΕΦΚΑ αλλά και στην ρύθμιση της εφορίας που πολλοί συνάδελφοί ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουν να καλύψουν τα χρέη τους. Έχουμε και το νέο νόμο που έχει ισχύει από 1 Φεβρουαρίου και είχαμε και συνάντηση στο υπουργείο, όπου πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν ανανεώσει γιατί είχαν προβλήματα με την δημοτική ενημερότητα και έχουμε βρει κάποιες απαντήσεις και θα βγει και μία υπουργική απόφαση. Όλα αυτά θα τα εξειδικεύσουμε την Παρασκευή στις 7 στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας που θα γίνει μία συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν όχι μόνο οι επαγγελματίες αλλά και οι παραγωγοί για τα θετικά αλλά και τα πολλά αρνητικά που έχει ο νόμος ως προς την επιβίωση των επαγγελματιών”.

Χαρακτήρισε και αυτός το μέλλον δυσοίωνο με όσα συμβαίνουν. “Βλέπουμε δυσοίωνο το μέλλον, η ακρίβεια θερίζει, τα ψώνια που κάνουμε κι εμείς ως καταναλωτές αλλά και ως πολίτες, δυσκολευόμαστε πάρα πολύ και δεν ξέρω πως αυτό μπορεί να μεταφραστεί με την βοήθεια που υποτίθεται κάποιοι θα πάρουν τα 100 και 200 €. Αν δε γίνει μείωση όπως έχουμε ζητήσει εγγράφως του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα, αν δε μας μειώσουν τα 650 € που δίνουμε ως φόρο επιτηδεύματος, εάν δεν γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις ιδιαίτερα στην ενέργεια, έτσι ώστε να μειωθεί το ρεύμα, τα ενοίκια που έχουν αυξηθεί, αν όλα αυτά τα συνυπολογίσει κάποιος βλέπουμε ότι το μέλλον είναι πολύ δυσοίωνο. Κι εμείς ως επαγγελματίες θα μπορέσουμε πολύ δύσκολα να κρατηθούμε στις λαϊκές αγορές. Σε συνδυασμό ότι υπάρχει και αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση των λαϊκών αγορών, το οποίο κουβεντιάζαμε με τον κ. Γεωργιάδη και με τον κ. Βορίδη προκειμένου να βρεθεί λύση για να εξυγιάνουμε τις λαϊκές αγορές. Και αυτό είναι ένα αίτημα που θα το κάνουμε και στις επόμενες ημέρες στις 14 του μήνα έχουμε και πάλι επαφή μαζί τους, για να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί στις περιοχές που εμείς εκπροσωπούμε. Σήμερα, δεν υπάρχει καθόλου κόσμος, φταίει ο καιρός αλλά φταίει και η έλλειψη χρημάτων. Ενώ έχει πληρωθεί ο κόσμος έδωσε τα χρήματα του σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που ανέφερα και πριν, προκειμένου να είναι συνεπείς, με αποτέλεσμα να μην έχει να αγοράσει τα βασικά είδη ανάγκης. Και βλέπουμε ότι εδώ κόσμος δεν έρχεται. Και τώρα πια το ενισχύει και ο πόλεμος…”.



Ο ΄έμπορος λαϊκών αγορών ν. Ηλείας, Νίκος Μπατζαλής σημείωσε ότι “… βιώνουμε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι φυσιολογικό ότι είμαστε μέσα στον κρίκο της οικονομικής αλυσίδας, ο χώρος των λαϊκών αγορών είναι στην αμεσότητα και βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας με την ακρίβεια και βέβαια τώρα με την κρίση του πολέμου ο κόσμος είναι αρκετά μαζεμένος. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όμως να είμαστε πάντα παρόντες στην εργασία μας και αυτό συνεπάγεται ακόμα περισσότερα έξοδα, διότι και με τα καύσιμα τώρα που έχουν αυξηθεί υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στην μετακίνησή μας. Επειδή όμως είμαι  άνθρωπος αισιόδοξος θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει και θα δούμε κάτι διαφορετικό προς την θετική κατεύθυνση”.



Τέλος ο έμπορος λαϊκών αγορών Παναγιώτης Γκόγκας ανέφερε ότι “… εμείς τα αποτελέσματα της ακρίβειας, τα βλέπουμε άμεσα, διότι έχουμε αμεσότητα με το λαό και ειδικότερα με τον φτωχό λαό. Ξέρω πολύ καλά ότι το καλάθι της νοικοκυράς δεν γεμίζει. Ούτε βέβαια γέμιζε και πριν αλλά τώρα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Και αντίκτυπος υπάρχει από τον πόλεμο που γίνεται, από τα καύσιμα που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, εμείς για να μετακινηθούμε μέσα στο νομό χρειαζόμασταν περίπου 50 € την εβδομάδα και τώρα χρειαζόμαστε από 70 μέχρι 80 €. Μας λένε εδώ οι νοικοκυρές ότι τα χρήματα που παίρνουν δε φτάνουν για να συντηρηθούν διότι ανέβηκαν πάρα πολύ τα τρόφιμα στα σουπερμάρκετ, τα αγροτικά προϊόντα, σε εμάς που έρχονται στα ρούχα ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να ντυθούν αλλά παρ´ όλα αυτά δεν τους φτάνουν τα χρήματα και βλέπουμε λοιπόν ότι κάποια στιγμή αυτή η δουλειά που κάνουμε θα τελειώσει και θα έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Και τώρα με τον πόλεμο, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα το επάγγελμά μας, να σταματήσει, διότι δεν θα μπορούμε να βγάζουμε τα έξοδα μας”.














Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.