BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο οι Ρώσοι – Χτυπήθηκε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο – Όλες οι εξελίξεις



Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. 
Εν τω μεταξύ, σφίγγει η θηλιά γύρω από το Κίεβο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς διακοπή, την ώρα που εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στις πολιορκημένες πόλεις.


Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
Η Μαδρίτη υποδέχεται 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία
Η Ισπανία υποδέχθηκε σήμερα 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους που διακόπηκαν από τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Μια πτήση του υπουργείου Άμυνας προσγειώθηκε πριν από λίγο με 25 παιδιά από την Ουκρανία που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους, θα μπορούν έτσι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter η κυβέρνηση.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στείτ Ντιπάρτμεντ: Συνομιλία Μπλίνκεν – Κουλέμπα για τη συνάντηση με Λαβρόφ, Τσαβούσογλου
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, κατά την οποία συζήτησαν για την τριμερή συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Reuters: Το Στείτ Ντιπάρτμεντ ανασυστήνει ομάδα για την πώληση και τη μεταφορά όπλων σε συμμάχους
Το Πεντάγωνο ανασυστήνει την ομάδα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για νέες πωλήσεις όπλων και αιτήματα μεταφοράς από συμμάχους των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Λευκορωσικά ΜΜΕ: Η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει με σύγχρονα όπλα τη Λευκορωσία
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν σήμερα να προμηθεύσει η Μόσχα τη Λευκορωσία με τον πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό στο άμεσο μέλλον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, Belta.

Το Belta ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν και ο Λουκασένκο συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, να κάνουν κοινά βήματα αμοιβαίας υποστήριξης απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, κάτι που θα αφορά και τις τιμές της ενέργειας. Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Σε δάση κρύβονται οχήματα της ρωσικής φάλαγγας
Πολλά φορτηγά και οχήματα της μεγάλης ρωσικής αυτοκινητοπομπής, η οποία είχε ακινητοποιηθεί εδώ και ημέρες, έχουν πλέον μετακινηθεί σε κοντινά δάση προκειμένου να αποφύγουν την επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ουκρανία: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν και πάλι την εκκένωση της Μαριούπολης
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμπόδισαν ανθρώπους από το να εκκενώσουν την ουκρανική πόλη – λιμάνη της Μαριούπολης σήμερα Παρασκευή, ενώ σε άλλα μέρη οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με άτομα που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή του Κιέβου, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ δήλωσε επίσης ότι κάποιες από τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης εκείνης 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ στην περιοχή του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη. Η Ουκρανία αναφέρει ότι 1.582 πολίτες έχουν πεθάνει μέσα σε 12 ημέρες μετά την εισβολή.

Στείτ Ντιπάρτμεντ: Κίνδυνος αιχμαλωσίας ή θανάτου για τους Αμερικανούς στην Ουκρανία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σήμερα ότι οι Αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πηγαίνουν στη χώρα προκειμένου να λάβουν μέρος στη μάχη, αντιμετωπίζουν μεγάλο ρίσκο να βρεθούν αιχμάλωτοι ή να σκοτωθούν, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να διευκολύνει την εκκένωσή τους.

«Ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανές απόπειρες ποινικής δίωξης και μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακομεταχείρισης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Οι εξελίξεις από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πόλη Βολνοβάκα στην ανατολική Ουκρανία έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ:

Οι δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου έχουν «πλησιάσει» την πρωτεύουσα τις τελευταίες 24 ώρες.
Ομάδα ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Σούμι, στα ανατολικά του Κιέβου, έχει σταματήσει και αναδιατάσσεται.
Το Τσέρνιγκοφ παραμένει απομονωμένο, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται «ακριβώς έξω από την πόλη».
Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «στα περίχωρα» της πόλης, αλλά δεν την έχουν καταλάβει ακόμη.
Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό «αυξανόμενη πίεση».
Η Χερσώνα φέρεται να έχει περάσει στον έλεγχο των Ρώσων
Στο Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη την πόλη, η πόλη βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.
Βρετανία: Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, δέχθηκαν προειδοποίηση από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς της Βρετανίας ότι αναμένονται να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε οντότητες και ιδιώτες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.


«Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και τις αρχές της επιβολής του νόμου τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δράση για την αποτροπή της αποφυγής των κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω των κρυπτονομισμάτων», ανέφεραν οι οργανισμοί.

«Παραμένουμε επίσης σε ετοιμότητα για να δράσουμε στην περίπτωση που παραβιαστούν οι κυρώσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων (OFSI), την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ουκρανία: Διακόπηκε, λόγω των βομβαρδισμών, η εκκένωση του Ιζιούμ
Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Oι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν σήμερα τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία με νέα πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας
Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο του Λούτσκ στη βορειοδυτική Ουκρανία, το οποίο απέχει μόνο περίπου 112 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.
Ο κυβερνήτης της περιοχής Βόλιν είπε ότι τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ρωσικό βομβαρδιστικό και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ιβάνο στη δυτική Ουκρανία χτυπήθηκε από πυραύλους.
Οι εξελίξεις από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πόλη Βολνοβάκα στην ανατολική Ουκρανία έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ:

Οι δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου έχουν «πλησιάσει» την πρωτεύουσα τις τελευταίες 24 ώρες.
Ομάδα ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Σούμι, στα ανατολικά του Κιέβου, έχει σταματήσει και αναδιατάσσεται.
Το Τσέρνιγκοφ παραμένει απομονωμένο, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται «ακριβώς έξω από την πόλη».
Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «στα περίχωρα» της πόλης, αλλά δεν την έχουν καταλάβει ακόμη.
Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό «αυξανόμενη πίεση».
Η Χερσώνα φέρεται να έχει περάσει στον έλεγχο των Ρώσων
Στο Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη την πόλη, η πόλη βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.
Σε «απελπιστική κατάσταση» η Μαριούπολη, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Η Μαριούπολη βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις.

Ουκρανοί αξιωματουχοι: Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες
Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα στρατιώτες απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού. Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.

Πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ζαπορίζια Λεϊλά Ιμπραχίμοβα είχε επίσης απαχθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το Ράντα.

Μπάιντεν: Δεν θα πολεμήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Φιλαδέλφεια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε και πάλι ότι δεν θα μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά ότι εάν η Ρωσία μετακινηθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ, η Αμερική θα το υπερασπιστεί.

«Δεν θα πολεμήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία», είπε. «Αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Η Ουκρανία θα «αντεπιτεθεί» εάν «Λευκορώσος στρατιώτης» περάσει τα σύνορα
Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του δείχνει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στη Λευκορωσία.

Αλλά το Κίεβο θα αντεπιτεθεί εάν ένας Λευκορώσος στρατιώτης περάσει τα σύνορα, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Λευκορωσία να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία απόψε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
«Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το 4ο πακέτο θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το πακέτο των μέτρων
Αρνούμαστε στη Ρωσία το καθεστώς του πιο «ευνοημένου έθνους» στις αγορές μας, ανακαλώντας σημαντικά οφέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε τα δικαιώματα μέλους σε πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλα δάνεια ή οφέλη από αυτά τα ιδρύματα».
Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν. Θα βεβαιωθούμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν θα παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων πολυτελείας από τη Ρωσία προς τις χώρες μας (χαβιάρι, βότκα κλπ) και εξαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας προς τη Ρωσία.
Απαγόρευση εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Θα προτείνουμε απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Δημοτικό συμβούλιο Μαριούπολης: 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τον αποκλεισμό
Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και του δωδεκαήμερου αποκλεισμού, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Χάρτης με τις περιοχές της Μαριούπολης που δέχονται επίθεση από τη Ρωσία.


Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές βότκα και χαβιάρι από τη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές αλκοόλ και θαλασσινών, όπως είναι η βότκα και το χαβιάρι, από τη Ρωσία, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντενζήτησε την ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» της Ρωσίας, που είναι γνωστό ως «μόνιμες κανονικές εμπορικές σχέσεις» στις ΗΠΑ.

Η κίνηση, η οποία έχει συντονιστεί με την G7 και τους συμμάχους της ΕΕ, θα απαιτήσει νομοθετική πράξη του Κογκρέσου.

Η απαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, στην οποία αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, θα περιλαμβάνει επίσης είδη όπως καπνό, ρούχα, κοσμήματα, αυτοκίνητα και αντίκες, τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ιδέα πίσω από αυτό, εξηγεί ο αξιωματούχος, είναι να συνεχίσει η πίεση στους Ρώσους ολιγάρχες και τους πλουσιότερους της χώρας, στερώντας τους τις ανέσεις τους, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση γύρω από τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπάιντεν: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, θα πληρώσει βαρύ κόστος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων»της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή, για την οποία ο Μπάιντεν είπε ότι ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα ανοίξει το δρόμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αγαθών, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσική οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της βαθιάς ύφεσης.


Όπως είπε, θα απαγορευτούν οι εισαγωγές διαμαντιών, θαλασσινών (χαβιάρι) και βότκας.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ». «Θα κάνουμε το παν για να μην πάμε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε.

«Δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου» τόνισε και κατέληξε: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Επικοινωνία Ζελένσκι με Μπάιντεν
«Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Του έδωσε την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε σχετικό tweet.

Πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας προβλέπει πτώση του Πούτιν
Ο πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, πρώην αντιπρόεδρος της Yukos Oil και αντίπαλος του Πούτιν, ο Ίλια Πονομάρεφ, ο οποίος ζει στην Ουκρανία από το 2016, όπου και αποφάσισε να παραμείνει, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι η Ουκρανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σε αντίθεση με τον Πούτιν που βρίσκεται στη λάθος πλευρά της.

«Θα μπορούσε να είχε παραμείνει στην εξουσία μέχρι το θάνατό του. Όμως ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και θα είναι μοιραίος για αυτόν, γιατί δεν θα επιβιώσει. Θα εκπλαγώ, αν θα είναι ακόμα στο Κρεμλίνο την επόμενη χρονιά», υποστηρίζει ο Πονομάρεφ.

Tass: Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία έχει συμφωνήσει μόνο σε δύο από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που προτείνει η Μόσχα
«Η Ουκρανία συμφώνησε μόνο σε δύο από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που πρότεινε η Ρωσία και κανέναν από τους προτεινόμενους διαδρόμους προς τη Ρωσία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass την Παρασκευή, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι η Μαριούπολη, όπου οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, είναι πλέον πλήρως περικυκλωμένη, με όλες τις γέφυρες και τους δρόμους προς την πόλη να έχουν καταστραφεί ή ναρκοθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Κίεβο: Ρώσοι βομβάρδισαν λευκορωσικό οικισμό για να μπει το Μινσκ στον πόλεμο
Ένας λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομής ανακοίνωσε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, καταγγέλλοντας προβοκάτσια των Ρώσων για να εμπλακεί στον πόλεμο η Λευκορωσία.

«Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στον οικισμό Κοπάνι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας την Παρασκευή, για να εμπλέξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία» αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από λευκορωσικό έδαφος, πέταξαν πάνω από ουκρανικό και κατόπιν επέστρεψαν στη Λευκορωσία όπου έπληξαν τον οικισμό.

Ουκρανική κυβέρνηση: Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδποίησε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσουν να φτάσουν σήμερα στην πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι 86 Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο σε τζαμί στη Μαριύπολη.

Η πρεσβεία σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού, από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εβγκένι Λεμπέντεφ: «Δεν είμαι πράκτορας της Ρωσίας»
Ο Εβγκένι Λεμπέντεφ δήλωσε ότι «δεν είναι πράκτορας της Ρωσίας» με αφορμή καταγγελίες πως αξιολόγηση των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Καμάλα Χάρις: Οποιαδήποτε επίθεση ή στοχοποίηση πολιτών είναι έγκλημα πολέμου
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν δείχνει ανοιχτός στη διπλωματία.

Φινλανδός πρόεδρος σε Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός για την ασφαλή εκκένωση των αμάχων σε μια ωριαία συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Το γραφείο του Φινλανδού προέδρου γνωστοποίησε ότι ειπώθηκε στον Πούτιν ότι η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία επηρέαζε έντονα τη δυτική γνώμη, αναφέρει το Reuters.

Νωρίτερα, ο Νιινίστο μίλησε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Όλαφ Σολτς: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας
Μακρόν: «Η επιλογή της Ρωσίας, του προέδρου Πούτιν, ήταν να επαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη»
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ενότητα, την ταχύτητα, το πνεύμα ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι’ αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά στις επιπλέον κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Σημείωσε επίσης ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και ακολουθούμενη από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε Ρώσο στρατιωτικό διοικητή
Ένας Ρώσος στρατιωτικός διοικητής σκοτώθηκε από ουκρανικά στρατεύματα τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο υποστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής του 29ου στρατού της ανατολικής στρατιωτικής περιοχής, εξοντώθηκε από το Κίεβο, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Η είδηση αρχικά αναφέρθηκε από το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε έναν Ρώσο στρατηγό, αφού ο υποστράτηγος Βιταλί Γερασίμοφ φέρεται να σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο Χάρκοβο την Τρίτη.

BBC: Το «πριν και το μετά» σε ένα κεντρικό δρόμο της Μαριούπολης
Το αποτέλεσμα είναι δηλωτικό της καταστροφής…











Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.