BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Οι γιατροί απορρίπτουν το νέο σύστημα Υγείας που φέρνει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση στη Βουλή





Απογευματινά χειρουργεία, αλλαγές στον ΕΠΟΠΥΥ, οικογενειακός ιατρός

Επιμέλεια, Μ. Δημητρόπουλος, Α. Αγγελίδου

Την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου. Ιατρικοί Σύλλογοι και εργαζόμενοι απορρίπτουν την ΠΦΥ που δομείται πάνω στον οικογενειακό γιατρό και τις υποχρεωτικές παραπομπές μέσω αυτού σε άλλους γιατρούς ή δομές υγείας και ζητούν επίσημη ενημέρωση και διάλογο με το υπουργείο Υγείας.

Το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση αναμένεται να περάσει για ψηφοφορία μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ωστόσο, αν καθυστερήσει για να ετοιμαστεί το σχέδιο της Πρωτοβάθμιας τότε θα κατατεθούν χωριστά διότι το σχέδιο για τη νέα λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη έτοιμο.

Στις βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

Ενοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.) που είναι διάσπαρτες ανά τη χώρα.
Ενίσχυση των δημόσιων δομών από τις ιδιωτικές (Στην όλη αναβάθμιση θα μετάσχουν και ιδιώτες (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα -ΣΔΙΤ).
Αναβάθμιση του ρόλου της τηλε-συμβουλευτικής & ενεργοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ

Σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί το σχέδιο του οικογενειακού ιατρού, έτσι ώστε να μειωθεί η εισροή στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ειδικότητες των ιατρών που θα συμβεβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ είναι γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι ενώ, εξετάζεται και η περίπτωση ειδικών κατηγοριών για συγκεκριμένες ασθένειες χρονίως πασχόντων. Οι γιατροί αυτοί θα κάνουν αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς πριν αυτός χρειαστεί να επισκεφθεί δομές τις δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι αλλαγές στις συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι σημαντικές. Μέχρι σήμερα πληρώνονται με επίσκεψη, αυτό, θα αντικατασταθεί με πληρωμή κατ’ άτομο στον θεράποντα ιατρό με τη μορφή του capitation, όπως κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, δηλαδή πληρωμή για συγκεκριμένες υπηρεσίες και για συγκεκριμένο διάστημα.

Επίσης, θα καταργηθεί το πλαφόν στις επισκέψεις στους συμβεβλημένους ιατρούς. Συγκεκριμένα, σήμερα βλέπουν μέχρι 200 ασθενείς το μήνα με 10 ευρώ την επίσκεψη. Τώρα θα τους δοθεί η ευκαιρία να γράψουν 1.000-2.000 ασθενείς για τους οποίους θα είναι ο οικογενειακός τους ιατρός και θα έχει την ευθύνη για τη συμπλήρωση του ψηφιακού φακέλου του κάθε ασθενή καθώς και το «gatekeeping» δηλαδή την παραπομπή στη δευτεροβάθμια όταν αυτό το θεωρεί απαραίτητο. Ωστόσο, το ποσό που θα τους καταβάλλεται θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα κάνουν με τον Οργανισμό καθώς θα αμείβονται ετησίως ανά άτομο πλέον.

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό πρωτοξεκίνησε το 2018 και ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι.

Με ποιοτικά κριτήρια η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Επιπροσθέτως, οι συμβάσεις με κλινικές και διαγνωστικά θα γίνονται με ποιοτικά κριτήρια και στο νομοσχέδιο που θα κατέβει θα περιγράφονται αναλυτικά ενώ θα βγαίνει ΥΑ για κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Για παράδειγμα τα μηχανήματα θα περνούν από ποιοτικό έλεγχο και για να λάβει αποζημίωση το διαγνωστικό πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις όπως το να είναι τελευταίας τεχνολογίας. Οι κλινικές επίσης, θα πρέπει να έχουν υψηλά στάνταρτ ποιότητας υπηρεσιών όχι μόνο σε μηχανήματα αλλά και σε κλίνες, σε προσωπικό ακόμα και στο πόσες επιπλοκές έχουν καταγραφεί σε ασθενείς. Ενώ, τεράστιας σημασίας θα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Αν δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται σε real time από ιδιωτικές εταιρείες τότε δεν θα αποζημιώνονται πλήρως και θα πληρώνουν rebate. Δεν θα μπορεί να είναι για παράδειγμα συμβεβλημένη κλινική που δεν διαθέτει ΜΕΘ. Ενώ, αν ο έλεγχος δείξει ότι κάποια κλινική η διαγνωστικό αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας τότε θα διακόπτεται αμέσως η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο πιστεύει ότι θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα στον ΕΟΠΥΥ. Ενώ, ότι θα κερδίζει ο ΕΟΠΥΥ από τις μειώσεις των τιμών θα το κερδίζει κατ’ επέκταση και ο ασφαλισμένος με μείωση της συμμετοχής του.

Ιδιαιτερότητα της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα που θα έχει η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι η υποχρέωση προσφοράς υπηρεσιών εθελοντικά στο ΕΣΥ. Δηλαδή, είτε είναι κανείς ιδιώτης ιατρός, είτε πάροχος όταν κάνει σύμβαση με τον Οργανισμό θα υποχρεούνται να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με αμοιβή, όταν του ζητηθεί. Ωστόσο, προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να ενισχυθεί περαιτέρω το μέτρο αυτό με την εθελοντική προσφορά ειδικά στις νησιωτικές περιοχές.

Απογευματινά χειρουργεία

Θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το θεσμοθετημένο σύστημα των τακτικών απογευματινών χειρουργείων όχι όμως εις βάρος των πρωϊνών. Συγκεκριμένα, μόνο όταν θα έχουν διεξαχθεί όλα τα πρωινά χειρουργεία της λίστας θα μπορεί κάποιος να κάνει χειρουργείο το απόγευμα όπου και θα αποζημιώνονται εξτρά και οι γιατροί και οι νοσηλευτές και η διοίκηση. Το ποσό θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από τον ασθενή, με αυτό το 30% να είναι η αποζημίωση που θα λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν  στην επέμβαση. Για να μην υπάρξουν παρατράγουδα και κάποιοι βγάλουν τα πρωϊνά χειρουργεία για να γίνουν απόγευμα θα υπάρχει έλεγχος.

Συνεργασία δημόσιου & ιδιωτικού τομέα

Επίσης θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και σε περιοχές που η λίστες χειρουργείων είναι μεγάλες θα προωθούνται σε ιδιωτική κλινική οι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν και φυσικά χωρίς να πληρώσει η κλινική rebate & clawback.

Το μέτρο αυτό εφαρμόσθηκε πιλοτικά εν μέσω πανδημίας σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και είναι στα αμέσως επόμενα σχέδια του υπουργείου.

Πορεία χωρίς πυξίδα

Του Κώστα Διαμαντόπουλου,
Οδοντίατρου, πρ. Διοικητή Γ/Ν Ηλείας

Οι προωθούμενες αλλαγές θυμίζουν ένα πλέγμα σκόρπιων, ανεπεξέργαστων, ημιτελών και ατελέσφορων διευθετήσεων.

Η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να είναι μια ακόμη άσκηση νομοθετικού βολονταρισμού ούτε αναβίωση ξεπερασμένων μεθόδων τύπου ΙΚΑ με ιδιώτες εντός των δημόσιων μονάδων υγείας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κάτω από το πέπλο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πώς για παράδειγμα θα διασφαλιστεί ο επαρκής αριθμός οικογενειακών γιατρών όταν το 2020 οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν το 2,5% του ΑΕΠ για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό περιορίστηκε στο απελπιστικά χαμηλό 0,6% ;

Όταν η Σλοβακία προσφέρει στον οικογενειακό γιατρό τριπλάσια αποζημίωση για κάθε ασθενή και η Κύπρος δεκαπλάσια από την τρέχουσα αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ το να πιστεύουν στο Υπουργείο Υγείας ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα θα χτίσουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία είναι τουλάχιστον μάταιο. Ακόμα και να βρεθούν οι οικογενειακοί γιατροί χρειάζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων  (για παράδειγμα Καρδιολόγοι) στους οποίους θα παραπέμπονται τα περιστατικά.

Αυτά απαιτούν σοβαρή επένδυση στην Πρωτοβάθμια και τέτοια διάθεση δεν υπάρχει. Ακόμα και η μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ εγκαταλείφθηκε.

Ο ασθενής θα συνεχίσει να περιπλανιέται μέσα στο σύστημα πληρώνοντας αρκετά από την τσέπη του με κατάληξη να φτάνει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων άλλοτε καθυστερημένα και άλλοτε χωρίς να υπάρχει λόγος.

Η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με συμμετοχή των ασφαλισμένων θα επιβαρύνει περαιτέρω τα νοικοκυριά τα οποία ήδη ξοδεύουν αρκετά για νοσοκομειακές υπηρεσίες. Το 2019 η κατά κεφαλήν ιδιωτική δαπάνη ήταν 4,5 φορές υψηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο 30 χωρών του ΟΟΣΑ.

Είναι προφανές ότι στρώνουν το χαλί για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο ΕΣΥ. Αυτό είναι ο κρυφός πόθος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο σχετικά με τα “ποιοτικά κριτήρια” (παλαιότητα εξοπλισμού) που προαναγγέλλονται για τις συμβάσεις των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ελληνική εφεύρεση, αν ισχύσουν, όταν υπάρχουν κλινικά πρωτόκολλα και guidelines που προσδιορίζουν την αναγκαιότητα, τη συχνότητα και την ασφάλεια μιας εξέτασης. Δήθεν ποιοτικά κριτήρια που θα συνδέονται με μικρότερη αποζημίωση για τους παρόχους που δεν τα πληρούν θα οδηγήσουν σε οικονομική εξουθένωση και de facto αποκλεισμό των μικρομεσαίων εργαστηρίων.

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, αναδεικνύει δυνατότητες και αδυναμίες, « φωτίζει » ευκαιρίες και απειλές, επιβάλλει αναστοχασμούς και επανασχεδιασμούς.

Όσο αναγκαία είναι η αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης το ίδιο αναγκαία είναι η ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων του συστήματος, η οποία δε θα αναπαράγει τον ξεπερασμένο νοσοκομειοκεντρισμό αντίληψη που « στοιχειώνει » διαχρονικά το σύστημα υγείας.

 Υπάρχουν «αόρατες περιοχές» του συστήματος που παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες. Δεν είναι μόνο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι η αποκατάσταση, είναι η ψυχική υγεία, η γηριατρική, η στοματική υγεία, η ανακουφιστική φροντίδα, η κατ’ οίκον νοσηλεία. Εκεί χρειάζεται να προσανατολιστούμε συγχρονιζόμενοι με το επιδημιολογικό προφίλ της εποχής, τις επιστημονικές εξελίξεις και τις ανάγκες που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση.

Σωκράτης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας

«Το ΕΣΥ πλέον θα το απολαμβάνουν όσοι θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη»

«Η μεταρρύθμιση για την  δημόσια υγεία όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση προκαλεί κλυδωνισμούς στο δοκιμαζόμενο ΕΣΥ. Σε μια  χρονική περίοδο όπου η πανδημία επιμένει  οποιαδήποτε κουβέντα για αλλαγές στο δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει. Ο νέος υγειονομικός χάρτης διαμορφώνει συνθήκες ερημοποίησης στα περιφερειακά νοσοκομεία. Καταργήσεις συμπτύξεις τμημάτων,  αλλαγή χαρακτήρα και ρόλου δημόσιων δομών θα ανοίξουν τους ασκούς του Αίολου στις ταλαιπωρημένες τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ στα νοσοκομεία  Θα επιφέρει μια ανταγωνιστική ζούγκλα για αύξηση της πελατείας, με βασικό αποδέκτη τους ασθενείς που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα πρέπει να περάσουν από το ιδιωτικό ιατρείο για να νοσηλευτούν ή να χειρουργηθούν. Επιπλέον οι εξαγγελίες για επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων  στα δημόσια νοσοκομεία  επιβάλουν «γρηγορόσημο» και οποίοι έχουν τα «φράγκα»  θα απολαμβάνουν καλύτερη φροντίδα.  Όλα αυτά και ότι σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι τις δωρεάν παροχές σε όλο το λαό θα αλλάξουν συθέμελα το χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας που πλέον θα απολαμβάνουν όσοι θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη».  

Κώστας Τσαούσης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Καταγγέλλω τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου γιατί αδιαφορεί!»

«Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής πως μιλάμε επί των διαρροών του Υπουργείου, οι οποίες φυσικά δεν γίνονται έτσι, αλλά γίνονται για να μετρηθούν οι αντιδράσεις.

Για τον οικογενειακό ιατρό

Πρώτον, ο οικογενειακός ιατρός δε μπορεί να επιλέγεται κατόπιν υποδείξεως του Υπουργείου. Ο οικογενειακός ιατρός, όπως γίνεται στις πολιτισμένες χώρες, πρέπει να επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει εάν σε κατευθύνει το σύστημα; Η διαπλοκή της διαπλοκής… Ποια είναι όμως τα κριτήρια; Πώς ένας Γενικός Ιατρός θα έχει εξειδικευμένη γνώση π.χ. του οφθαλμιάτρου; Την εποχή της απόλυτης εξειδίκευσης. Όπου εφαρμόστηκε το Gatekeeping απέτυχε παταγωδώς! Το Gatekeeping είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να μειωθεί το κόστος. Είναι ένα σύστημα που σου βάζει προσκόμματα ώστε τελικά να μην πας στο Νοσοκομείο! Είμαστε εντελώς αντίθετοι. Διότι εδώ μιλάμε για υποχρεωτικές παραπομπές, διότι μόνο μέσω του Gatekeeping θα γίνεται παραπομπή σε δημόσιες δομές υγείας. Διαχωρίζονται έτσι οι γιατροί σε καλούς και κακούς. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό. Θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και θα αυξηθεί η διαπλοκή στο σύστημα. Ο Ι.Σ. Αμαλιάδας και το ιατρό κίνημα της χώρας έχουν πάγια θέση την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή και τη συμμετοχή όλων των γιατρών, με αμοιβή, κατά πράξη και περίπτωση. Διότι εδώ σχεδιάζουν να μην αμείβεται ο γιατρός κατά πράξη και περίπτωση, αλλά κατ’ άτομο, όπως οι ασφαλιστικές εταιρίες!

Για τα απογευματινά χειρουργεία

Σε ότι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, είμαστε εντελώς αντίθετοι, διότι διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αν το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ θα πρέπει να μας το πει και θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τα έξοδα.  Για να έχουμε παροχές υγείας αξιόπιστες και σύγχρονες που θα προσφέρουν πραγματική υγεία, θα πρέπει το σύστημα να ξοδέψει χρήματα, από τον γιατρό και τον νοσηλευτή μέχρι τα μηχανήματα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια επένδυση, αλλά αντίθετα έχουμε από-επένδυση. Μας έχουν φύγει 23.000 νέοι γιατροί από τη χώρα. Και μετά μας λένε πως θα σταματήσουν και το brain drain… πώς θα το κάνουν αυτό; Με τι παροχές;  Προκηρύσσουν αθρόες θέσει γιατρών, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί. Αδιαφορεί το σύστημα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Clawback στον ΕΟΠΥΥ

Το Clawback σημαίνει «αρπαγή». Και αυτό που αναφέρουν ως ποιοτικά κριτήρια ο εξαναγκασμός αρχικά των εργαστηριακών ιατρών να γίνουν υπάλληλοι αλυσίδων! Διότι η μεγάλη εταιρία δεν έχει πρόβλημα έναν αξονικό τομογράφο που κάνει 500 τομές. Ο ιδιώτης ιατρός δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Άρα δεν θα σου ανανεώνεται η σύμβαση. Και έτσι θα γίνει μονόδρομος η επιλογή στις μεγάλες αλυσίδες που θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.  Αναρωτιέμαι γιατί το Υπουργείο δεν έχει αντιδράσει αφού όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι είμαστε αντίθετοι; Το ενδιαφέρον τους είναι άλλο. Είναι η εξυπηρέτηση άλλων πραγμάτων και όχι της υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μια πονεμένη ιστορία. Αν μάλιστα πάρουμε παράδειγμα τον Νομό μας, είναι ανύπαρκτη. Δεν κάνεις Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με νομοσχέδια. Κάνεις με αναδιοργάνωση.

Για τους ανασφάλιστους

Από τις 15 του μήνα οι ανασφάλιστοι δε μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες.  Τα Νοσοκομεία ειδικά στην Ηλεία, όπως και σε όλη την επαρχία δεν έχουν εξειδικευμένους γιατρούς. Θα πηγαίνεις στον ιδιώτη ως ανασφάλιστος, θα σου γραφεί τα φάρμακα σε ένα χαρτί και από εκεί και πέρα θα πρέπει να πας στον Νοσοκομείο ή στο Κ.Υ. για να στα γράψουν. Άρα φορτώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας με περισσότερη γραφειοκρατική δουλειά. Δεύτερον, υπάρχει απώλεια εσόδων για το κράτος, γιατί  όταν πας στον ιδιώτη θα σου χρεώσει επίσκεψη θα σου κόψει απόδειξη.

«Κρύβεται» Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, τον οποίον έχω καταγγείλει επανειλημμένως και τον καταγγέλλω και σήμερα, δεν έχει τολμήσει να βγάλει ανακοίνωση! Τις ανακοινώσεις που διαβάζετε δεν τις κάνει ο Σύλλογος, τις κάνει ένα μέλους του ΠΙΣ. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ενώ ξέρουν πως θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι τα μέσα Απριλίου, κάνει Γενική Συνέλευση για απόφαση μετά την ψήφιση. Αυτό, κάποιος κακοπροαίρετος, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως συμφωνία με το Υπουργείο κάτω από το τραπέζι για να μην μιλάμε! Καταγγέλλω τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου, γιατί για θέματα που αφορούν την επιβίωση των ιατρείων αδιαφορεί! Και δεν μιλούν και κάποιοι άλλοι από τους Ιατρικούς Συλλόγους και δεν καταλαβαίνω ποια συμφέροντα υπερασπίζονται, των συναδέλφων μας ή τα προσωπικά τους;».

Χρήστος Γιαννικούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

  «Αντιμετωπίζουμε με πολύ  μεγάλη επιφύλαξη την επίκληση κριτηρίων υποτιθέμενης ‘’ποιότητας’’»

Επιφυλασσόμαστε  να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επί του νομοσχεδίου για την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγείας αφότου αυτό δοθεί στην δημοσιότητα με όλες τις λεπτομέρειές του. Ωστόσο προκαταβολικά διευκρινίζω ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή, θέσει ενδεχομένως υπό αμφισβήτηση τόσο  τον δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ., όσο και την ελεύθερη επιλογή ιατρού στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον αντιμετωπίζουμε με πολύ  μεγάλη επιφύλαξη την επίκληση κριτηρίων υποτιθέμενης ‘’ποιότητας’’, εξαιρετικά αμφίβολης αξίας ωστόσο από ιατρικής και επιστημονικής άποψης , τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως πρόσχημα για την παύση λειτουργίας των μικρών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων (π.χ. ακτινολογικών, μικροβιολογικών) ή και ιδιωτικών ιατρείων. Ο ανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα επί του οποίου θα έπρεπε να έχει υπάρξει εκτενής συζήτηση  και με τους Ιατρικούς Συλλόγους και βεβαίως με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.














Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.