BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής: Σκληρές οδομαχίες μέσα στο Κίεβο – Όλες οι εξελίξεις



Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν υπό τον ήχο εκρήξεων και σειρήνων πολέμου καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα. 
Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.


Αρνείται να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα ο προέδρος Ζελένσκι.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
Ουκρανικός στρατός: 3.500 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών περίπου 3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, περισσότεροι από 3.500 Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην εισβολή έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 200 αιχμαλωτίστηκαν.

Ο ουκρανικός στρατός προσθέτει ότι η Ρωσία έχει χάσει επίσης 14 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα και 102 άρματα μάχης μέχρι στιγμής. Το BBC διευκρινίζει ότι δεν έχει επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει απώλειες.

Υπό έλεγχο τα εδάφη που δέχθηκαν επίθεση
Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Μικαϊλο Ποντόγιακ δηλώνει ότι η χώρα διατηρεί τον έλεγχο των εδαφών που έχουν δεχθεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. «Ο σκοπός της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει χάος και να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση», αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters.

Ζελένσκι: Δεν παρατάμε τα όπλα

Σε νέο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαιώνει ότι οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να παρατήσουν τα όπλα. Το βίντεο Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters, έχει βιντεοσκοπηθεί έξω από το γραφείο του, στο Κίεβο.

 Μάχες στο κέντρο του Κιέβου
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Συνοπτικά τι συμβαίνει στο Κίεβο
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν υπό τον ήχο εκρήξεων και σειρήνων πολέμου καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα.


Όπως αναφέρει το Cnn.gr, εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας: Συνεχείς εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και το πρωί του Σαββάτου, με τα ρωσικά στρατεύματα να προσχωρούν στην πόλη.


Διάγγελμα Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής έστειλε το μήνυμα πως οι Ουκρανοί θα συνεχίζουν να πολεμούν για τη χώρα τους και κατηγόρησε τη Ρωσία πως στοχεύει και κατά των πολιτών.

Ειρηνευτικές συνομιλίες: Εκπρόσωπος του Ζελένκσι δήλωσε ότι ο πρόεδρος αποδέχτηκε ρωσική πρόταση για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμος να μιλήσει για κατάπαυση πυρός και ειρήνη.

Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: Την Παρασκευή, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από την ψηφοφορία.

Συνολικά 50 χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η Ρωσία έκανε κατάχρηση εξουσίας, εμποδίζοντας το ψήφισμα.

Κυρώσεις: Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, ενώ είχε προηγηθεί και νέο πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η προέλαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία



Εκρήξεις και επίθεση σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούστηκαν γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονται μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κυρώσεις κατά Πούτιν, Λαβρόφ
Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Washington Post: Σχέδιο για φυγάδευση Ζελένσκι
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.











Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.