Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και πήρε σήμερα από το ρωσικό κοινοβούλιο άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, με το νομοθετικό σώμα να ανακοινώνει το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.
Πούτιν: Να αποστρατικοποιηθεί η Ουκρανία
Μετά την επικύρωση της άδειας από το ρωσικό κοινοβούλιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Όπως είπε, «η Συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πια, δεν δεσμεύομαι να την τηρήσω» καθώς η Ρωσία αναγνώρισε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR).
Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφορικά με τη χρήση στρατού στο Ντονμπάς, δήλωσε ότι «θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο». Όπως συμπλήρωσε ο Πούτιν, το Κίεβο είναι αυτό που επέλεξε να λύσει αυτή τη διαφορά με στρατιωτικά μέσα.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει το Κίεβο είναι να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερο. Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα, ότι η άδεια χρήσης των ένοπλων δυνάμεων στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι θα κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων, ωστόσο αυτό θα κριθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση.
«Δεν λέω ότι ρωσικά στρατεύματα θα μπουν αυτήν την στιγμή στο Ντονμπάς».
«Πρώτον, δεν είπα ότι τα στρατεύματα θα έσπευδαν εκεί αμέσως μετά τη συνάντησή μας μαζί σας εδώ… Δεύτερον, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ένα συγκεκριμένο περίγραμμα πιθανών ενεργειών, εξαρτάται από την κατάσταση που αναπτύσσεται επί τόπου, στην περιοχή» είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.
«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητες και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.
Χθες βράδυ, ο Πούτιν, σε μια μακρά και απειλητική ομιλία, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά, και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα.
«Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα», είπε.
Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση
Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24». Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Εάν οι εταίροι μας έχουν εισακούσει τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας, τις οποίες ανακοινώσαμε από τον Δεκέμβριο ακόμη του 2021, αναφορικά με το πρόβλημα των δεσμευτικών από νομικής απόψεως εγγυήσεων για την ασφάλεια στην Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο, εντίμως, στην βάση της ισοτιμίας, του σεβασμού και της ισορροπίας των αμοιβαίων συμφερόντων», επισήμανε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Λαβρόφ ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να οικοδομηθεί με βάση την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων, που έχουν αναλάβει οι χώρες για την διασφάλιση ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για όλους στην κοινή περιοχή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.