BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η υπέρμετρη αύξηση των εφοδίων, σε συνδυασμό με τα καύσιμα και το ρεύμα: Προ αδιεξόδου οι αγρότες της Ηλείας




Ορατός ο κίνδυνος της μεγάλης συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, λόγω αδυναμίας για νέες καλλιέργειες

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι μετά την απότομη και  μεγάλη αύξηση των αγροτικών εφοδίων και φαρμάκων, βρίσκονται προ αδιεξόδου  για το τι θα πράξουν κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ήδη βρισκόμαστε σε εποχή που  ξεκίνησαν  οι αγροτικές καλλιέργειες (λ.χ. πρώιμο καρπούζι) στο Νομό και η απογοήτευση στους παραγωγούς  είναι εμφανής  για την  υπέρμετρη αύξηση του κόστους,   που τους οδηγεί πέρα από κάθε πρόβλεψη και υπολογισμό για το εάν τελικά θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν!

Η μεγάλη αύξηση των εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, σπόροι κλπ.), σε συνδυασμό με τη διαρκή ανατίμηση  του πετρελαίου και την εκτόξευση  του ενεργειακού κόστους, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα» για τους αγρότες,  που αναζητούν λύσεις στο αδιέξοδο που δημιουργείται.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο υπάρχουν και …αντίθετες  φωνές   παραγωγών, που θεωρούν επιβεβλημένη τη μείωση  καλλιεργειών, προκειμένου να αναθερμανθεί η ζήτηση στην αγορά και συγχρόνως να υπάρξει αναγκαστική μείωση των τιμών εφοδίων, με την πτώση  του τζίρου  μεγάλων  προμηθευτών.

Δηλώσεις  για την αύξηση

τους αγροτικού κόστους


Χρ. Βαλιανάτος, πρόεδρος Ο.Π. Αμαλιάδας

«Αυτή τη στιγμή  τα αγροτικά εφόδια είναι στα ύψη, μέχρι 200% και οι παραγωγοί μας είναι όλοι αγανακτισμένοι,  ειδικά στη βιομηχανική τομάτα όπου τα έξοδα υπερβαίνουν τα 100 ευρώ το στρ. Απ’ ότι άκουσα πολλοί καρπουζοπαραγωγοί δεν προχωράνε  λόγω  των αυξήσεων των λιπασμάτων των εφοδίων και των φαρμάκων. Εγώ άκουσα πολλούς που δεν θα καλλιεργήσουν.  Το κόστος  παραγωγής αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει και πρέπει το κράτος να βοηθήσει τους παραγωγούς. Αυτό θα το πω και στην Αθήνα που θα πάμε την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συναντηθούμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν πολλές καλλιέργειες εκτός».


Κώστας Παπαγιαννόπουλος, γεωπόνος

«Όλα  τα αγροτικά εφόδια έχουν πάρει  μεγάλες αυξήσεις. Έφτασε το ραουντάπ στα 80  από τα 40 ευρώ, ή ένα άλλο αντίστοιχο προϊόν που είχε 25 ευρώ,  έχει πάει 60. Το πιο φτηνό λίπασμα που είχε 12-13 ευρώ έχει πάει στα 25-30 ευρώ. Το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει πάρα πολύ, στο καρπούζι και  τη βιομηχανική τομάτα και  είναι αποτρεπτικό δηλαδή να καλλιεργήσει κάποιος.  Είναι απαγορευτικό πλέον και θα πρέπει ν’ αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων, δηλ. να μετακυληθεί στον καταναλωτή. Λ.χ. το καρπούζι,  για να βγάλει κάποιο κέρδος σε αυτές τις τιμές, θα πρέπει να πουλήσει  στα 30-40 λεπτά. Η ακρίβεια αυτή μετακυλίεται μετά στον καταναλωτή και  είναι δυσβάστακτο όλο αυτό. Συγχρόνως είναι και το ενεργειακό κόστος, αφού η ΔΕΗ έχει ανέβει στα ύψη.  Πρέπει  να παρθούν συγκεκριμένες  αποφάσεις  και να βοηθηθεί και ο αγροτικός τομέας, να μειωθεί το ΦΠΑ, για να πέσουν οι τιμές».


Γεώργιος Αχαμνός, αγρότης μέλος Ο.Π. Αμαλιάδας

«Πιστεύω ότι  πρέπει να βάλει μυαλό ο κόσμος και να κρίνει. Να μειωθούν οι ποσότητες λ.χ. των καρπουζιών, όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει υπερπαραγωγή και ήταν έντονο το πρόβλημα. Οι αγρότες πρέπει να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και να μην επιλέγουν την εύκολη λύση. Να δίνουμε δηλαδή   τα καρπούζια στους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, χωρίς χαρτιά; Ή τα πήρανε οι Ιταλοί και τα πήγανε στο Μαρόκο…   Η ακρίβεια πάντως είναι γεγονός, τα λιπάσματα είναι στο 100%, το πετρέλαιο είναι 50% πάνω. Να πας να βάλεις τομάτα αυτή τη στιγμή, αφού θα μπεις μέσα;  Δηλ. καλλιεργείς για να μην πάρεις τα λεφτά σου! Γιατί να το κάνεις αυτό; Προσωπικά μου ζητούσαν να βάλω τομάτα και τα δύο εργοστάσια, τους είπα όμως τον Οκτώβρη η τιμή είναι αυτή. Μου λένε   δε γίνεται  και τους είπα δε βάζω. Να μειώσουν  τις καλλιέργειες για να πάρουν λεφτά. Θα αναγκαστεί εκείνος που πούλαγε 1000 τον λιπάσματα να πουλήσει 300 τον και θα αναγκαστεί να ξανακατεβάσει την τιμή γιατί θα κλείσει το εργοστάσιο. Αυτός είναι ο καλύτερος πόλεμος!  Από την άλλη να αφήσουν τον ΕΛΓΑ στην άκρη, με την προοπτική ότι  θα πάρουμε χρήματα από εκεί, αυτή δεν είναι αγροτική πολιτική. Προσωπικά τα στρ που καλλιεργώ είναι τα ίδια, αλλά απλώς αλλάξαμε κωδικούς. Αν μειώσουν λίγο τις ποσότητες  καρπουζιών,  θα πουλήσουν καλύτερα».


?
Νίκος Καλογερόπουλος, παραγωγός Καλλίκωμο

«Όλα αυτή τη στιγμή είναι  δυσοίωνα  και έχουμε απελπιστεί.  Όσα χρήματα θέλαμε τ’ άλλα χρόνια για τις καλλιέργεις, τα θέλουμε φέτος για πετρέλαιο μόνο! Άσε που το εργατικό το πρόβλημα είναι, αφού δεν υπάρχουν εργάτες γης. Καλλιέργειες για τις οποίες δεν υπάρχουν εργάτες, αντιμετωπίζουμε  μεγάλο πρόβλημα.  15 τον πορτοκάλια είχα  και πάλευα δύο μήνες για να βρω ανθρώπους….  Όλοι έχουν απελπιστεί αλλά και να μην καλλιεργήσεις τι θα κάνεις; Πλέον τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα.  Θέλω 500 ευρώ για να γεμίσω το τρακτέρ, αφού  τώρα η τιμή  είναι 40% πάνω. Επίσης τα λιπάσματα έχουν πάει 100% πάνω και αυτά  που χρησιμοποιούσαμε πέρυσι  τα παίρναμε 20 ευρώ και φέτος έχουν  52 ευρώ.  Ιδιαίτερα  τα αζωτούχα έχουν πάρει μεγάλη τιμή, τα νιτρικά πάλι το ίδιο, ενώ μόνο τα φωσφορούχα ακόμα έχουν πάρει 30-40% … Δεν ξέρω που θα βγει η κατάσταση που είναι δύσκολη για όλο τον κόσμο.  Και ελάχιστο κέρδος να βγάλουμε δεν φτάνει πουθενά».















Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.