Η εισβολή στην Ουκρανία, σήμανε καμπανάκι στους πράκτορες και τους ξενοδόχους σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για τον φόβο ότι μπορεί να επηρεάσει τις κρατήσεις, αλλά και για το ενδεχόμενο το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων να εκτοξευτεί.
Πηγές της ελληνικής τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει και για τον τουρισμό, γιατί αυτό που βλέπουμε τώρα φανερώνει ότι δεν θα έχουμε τουρίστες ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Ουκρανία μέσα στην ερχόμενη σεζόν. Πάντως στην Ηλεία, τουριστικά, φαίνεται να μην επηρεάζεται άμεσα ο κλάδος με τους ξενοδόχους να αναμένουν τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν με τις κυρώσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ στην Ρωσία.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι νωρίς να μιλάμε για επιπτώσεις στον τουρισμό και πως όλα θα μετρηθούν σε μερικές εβδομάδες, ανάλογα και με τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν. «Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αυτό που προέχει, είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης. Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες», έγραψε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσική και Ουκρανική αγορά, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην εφ. «Πατρίς» ξενοδόχοι από την Ηλεία, ξεκινά συνήθως τον Ιούνιο μήνα και χαρακτήρισαν το διάστημα αρκετά «μακρύ» για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η τουριστική αγορά. Αυτό θα φανεί από την έκθεση τουρισμού που πραγματοποιείται στην Μόσχα κάθε χρόνο τον Μάρτιο και η οποία για τη φετινή χρονιά, παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δεν έχει μέχρι τώρα ακυρωθεί.
Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιφέρει πλήγμα σε πολλούς τομείς τονίζοντας πως η Ελλάδα συνολικά είχε 400 χιλ. τουρίστες από Ουκρανία.
«Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. 25% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσουν τα τουριστικά ρεύματα προς την Ελλάδα, είχαμε 400.000 τουρίστες από την Ουκρανία και εάν η ακρίβεια που προκύπτει από την ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το κομμάτι της μετακίνησης των ταξιδιωτών και εάν αυτό θα πάει στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να καλύψουμε τα όποια κενά υπάρξουν, εάν υπάρξουν. Εάν κοιτάξουμε τα στοιχεία των κρατήσεων, αεροπορικών εισιτηρίων και της βούλησης που υπάρχει σε πιο μεγάλες αγορές, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά» είπε. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να αυξήσουμε τις δυνατότητες να φιλοξενήσουμε κόσμο σε πιο μεγάλη διάρκεια, πιο ”υψηλού επιπέδου” τουρίστες,που σημαίνει μεγαλύτερο συνάλλαγμα στη χώρα. Μπορούμε να ανέβουμε γεωμετρικά από τον Απρίλιο, και μπορούμε να έχουμε τουρισμό μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022», συμπλήρωσε.
Στράτος Μαυραλεξάκης
Γενικός Διευθυντής «Grecotel»
«Αν το συγκρίνουμε με το 2021 η περιοχή μας δεν είχε ούτε Ουκρανική, ούτε Ρώσικη αγορά, καθώς δεν έγιναν πτήσεις προς Άραξο από τις δύο χώρες, λόγω κόβιντ. Φέτος αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις κυρώσεις. Η ρώσικη αγορά ξεκινάει από Ιούνιο οπότε το διάστημα είναι μακρύ. Ωστόσο αν το πάρουμε με τις προσδοκίες θα είναι ένα πλήγμα».
Αντώνης Μαυρόπουλος
Πρόεδρος Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας
«Οι μικρές επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπούμε, των 100 κλινών και κάτω, δεν επηρεάζονται σημαντικά, οι μεγάλες είχαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, όχι σε μεγάλο βαθμό. Αυτές οι αγορές καταφθάνουν εδώ μέσω Αράξου, μέσω αεροπορικών συνδέσεων έρχονται σε γκρουπ, στα μεγάλα ξενοδοχεία κυρίως. Η Ηλεία δεν θα πληγεί σημαντικά από τις δύο αυτές αγορές».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.