Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού καρκίνου η σημερινή. Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Σύλλογος Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» παραμένει δίπλα στα παιδιά με καρκίνο και διεκδικεί τις καλύτερες συνθήκες για αυτά αλλά και για τις οικογένειες τους με τη δημιουργία εργαστηρίων νέων καινοτόμων εξετάσεων για διαγνωστική και θεραπευτική χρήση, με τη διευκόλυνση ιατρών και νοσηλευτών να παρακολουθούν τις εξελίξεις της ιατρικής με τη χρηματοδότηση και συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια, τη συνεχή ανανέωση και συντήρηση του διαγνωστικού και θεραπευτικού ιατρικού εξοπλισμού και άλλα πολλά.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας νοσούν 300 περίπου παιδιά από μια σπάνια και απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το Παράρτημα της «Φλόγας» της Πάτρα παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, με τη συμμετοχή μελών του συλλόγου, του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ.Χαράλαμπου Μπονάνου και του διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κ.Γιάννη Καρβέλη.
«Δεν νοσεί μόνο το παιδί»
Σε μια συνέντευξη όπου τονίστηκαν για ακόμα μια φορά οι δράσεις της «Φλόγας» που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνιας ζωής, καθώς από το 1982 έχει στηρίξει με κάθε τρόπο περισσότερες 4.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και έχει καθιερωθεί σαν βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, συγκίνησε με την παρουσία της η Χριστίνα Τρίχα. Μια κοπέλα από την Πάτρα που νόσησε πριν από δυόμιση χρόνια και μίλησε με χαμόγελο και αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, καθώς και τη μεγάλη προσφορά της «Φλόγας.
Όπως είπε η μικρή Χριστίνα «είναι μια ασθένεια πολύ επικίνδυνη, που η οικογένεια διαλύεται γιατί μαζί με το παιδί νοσεί και αυτή. Ξαφνικά αλλάζει όλος τους ο κόσμος γατί διαγνώστηκαν με μια νόσο πολύ επικίνδυνη.
Δίπλα σε αυτά τα παιδιά είναι η ‘’Φλόγα’’ που φιλοξενεί παιδιά από όλη την επαρχία, τα οποία φεύγουν από το σπίτι τους και πηγαίνουν στην Αθήνα. Και εκεί που δεν έχουν τίποτα, αποκτούν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία στην Ελλάδα και πλέον ένα παιδί με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τη γνώση των επιστημόνων μπορεί να ξαναβρεί το χαμόγελό του.»
«ΦΛΟΓΑ»: 40 χρόνια προσφοράς
Το 1982 το παιδί της διαγνώστηκε από λευχαιμία. Είναι το πρώτο και ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος Πατρών της ‘’Φλόγας’’ και ένα από τα πρώτα μέλη του Συλλόγου πανελλαδικά. Ο λόγος φυσικά για την κα Τασία Παπαϊωάννου, που όπως δήλωσε συγκινημένη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, « είμαι 40 χρόνια στη ‘’Φλόγα’’ και ούτε πρόκειται να αποχωρήσω. Η φλόγα είναι κάτι που έχει ανάψει μέσα μου. Πρώτα από όλα για το παιδί μου και φυσικά για όλα τα παιδιά που νοσούν τώρα. Τα περισσότερα παιδιά πάνε πολύ καλά με τις θεραπείες, δυστυχώς όμως είναι και κάποια παιδιά που φεύγουν από τη ζωή.»
Την υπερηφάνεια της για το μακροχρόνιο έργο της «Φλόγας» εξέφρασε η ταμίας του Συλλόγου κα Αγγελική Ζαφείρη, που εδώ και 35 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του. Μαζί με τις ευχαριστίες προς του φίλους και εθελοντές που συνδράμουν οικονομικά τη «Φλόγα», η κα Ζαφείρη μίλησε και για μια σειρά από τα επιτεύγματα του Συλλόγου, όπως το ότι η Ελλάδα έχει μπει στο σύστημα θεραπείας που γίνονται για τα παιδιά σε όλα τα προηγμένα κράτη, και έτσι δε χρειάζεται πλέον τα παιδιά να πηγαίνουν στο εξωτερικό για τις θεραπείες τους. «Όλα αυτά τα χρόνια είμαι κοντά στους γονείς και στα παιδιά. Η φλόγα έχει καταφέρει να φτιάξει τέσσερις ξενώνες, όπου φιλοξενούνται 52 οικογένειες με πληρότητα 100% για όλο το χρόνο. Μακάρι να μην υπήρχε, αλλά δυστυχώς 300 παιδιά το χρόνο νοσούν στην Ελλάδα από κάποιο είδος καρκίνου.Εκτός από τις ασθενέστερες οικογένειες που βοηθάμε με είδη πρώτης ανάγκης, πληρώνουμε εξειδικευμένες εξετάσεις που δε τις καλύπτει το κράτος. Μετά από αιτήματα των γιατρών μας πληρώνουμε για μηχανήματα, αξονικό τομογράφο και τις ακτινοβολίες των παιδιών μας, που όλα αυτά τα χρονιά τα παιδιά μας πήγαιναν σε άλλα νοσοκομεία. Η φλόγα πληρώνει το κόστος της θεραπείας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό γιατί κάθε παιδιά που αρρωσταίνει θα του δίνεται και η ανάλογη θεραπεία» είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαφείρη. Η φλόγα πληρώνει το κόστος της θεραπείας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό γιατί κάθε παιδιά που αρρωσταίνει θα του δίνεται και η ανάλογη θεραπεία» είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαφείρη. Η φλόγα πληρώνει το κόστος της θεραπείας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό γιατί κάθε παιδιά που αρρωσταίνει θα του δίνεται και η ανάλογη θεραπεία» είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαφείρη.
Χ. Μπονάνος και Γ. Καρβέλης
«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στον τόπο κατοικίας της κάθε οικογένειας και να μην έχουμε τις διαδρομές θανάτου και τις διαδρομές της ταλαιπωρίας, γιατί πέρα από το φόρτο της ασθένειας και το ψυχικό φόρτο, πολλές οικογένειες πρέπει να μετακομίσουν ή να χωριστούν τα μέλη της για να μπορέσει το κάθε παιδί να κάνει τις απαραίτητες θεραπείες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας κ.Χαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στο δυτικό άξονα της χώρας. Ένα νοσοκομείο που θα περιλαμβάνει ένα πλήρες ογκολογικό τμήμα για να σταματήσουν οι διαδρομές στην Αθήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ κ.Γιάννης Καρβέλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στο δυτικό άξονα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.