BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ηλεία: Μπάχαλο με τις εισφορές του ΕΦΚΑ - Στα “κάγκελα” επαγγελματίες και λογιστές




Την ώρα που η αγορά “πνίγεται” και οδηγείται σε οικονομική ασφυξία λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας, ένα ακόμα θέμα για το οποίο έχει άμεση ευθύνη, ο ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Κυβέρνηση, έρχεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις επαγγελματίες και λογιστές είδαν εισφορές της τελευταίας τριετίας να εμφανίζονται ανεξόφλητες και να έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται πιστωτικοί στον ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των εισφορών και κυρίως στην περίοδο των αναστολών στη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι κανείς δεν μπορεί να ασφαλιστική ενημερότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπράξει χρήματα από το δημόσιο ή γενικότερα να έχει συναλλαγές όπου η ενημερότητα είναι απαραίτητη.

"Ασφυξία" στην αγορά

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης μιλώντας στο ilialive.gr αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει οι έμποροι στην περιοχή. “Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες από πάρα πολλά μέλη μας, ότι το ΕΦΚΑ έχει χρεώσει στους λογαριασμούς των επαγγελματιών, διάφορα χρωστούμενα, από τα οποία τα περισσότερα είναι πληρωμένα. Και έχουν μπει σε μία διαδικασία οι επαγγελματίες τώρα και ψάχνουν τις πληρωμές, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Δυστυχώς, αυτή η πρακτική έρχεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία το κράτος δεν μπόρεσε να ελέγξει αυτές τις πιστώσεις, που είναι πιστώσεις που έγιναν στις αναστολές των εργαζομένων, που πλήρωνε το κράτος. Ή και στις αναστολές ημερομηνίας πληρωμής, που έδινε στους επαγγελματίες να πληρώσουν αργότερα. Δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά σε αυτόν το μήνα που υπάρχει και στα καταστήματα πολύ μεγάλη δυσπραγία, καθώς δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στην αγορά εξαιτίας της Δ.Ε.Η. Καλούμε το ΕΦΚΑ να δίνει στους επαγγελματίες ασφαλιστική ενημερότητα και μία προθεσμία για να μπορέσουν να ξεκαθαριστούν όλα αυτά, γιατί οι επαγγελματίες τώρα είναι υποχρεωμένοι να αρχίσουν να ψάχνω τι έχουν πληρώσει και τι δεν έχουν πληρώσει σε βάθος 3 χρόνων ουσιαστικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθούλης.

Τι αναφέρει η ΕΛΦΕΕ Ηλείας

Για το θέμα ζητήσαμε την θέση της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας και του προέδρου Αλέξη Νταουλάρη, που επιβεβαίωσε το πρόβλημα και ανέλυσε επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει.

“Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε στο σύστημα του ΕΦΚΑ να εμφανίζονται, χωρίς καμία πληροφόρηση προς τον οφειλέτη, εισφορές που έχουν πληρωθεί να έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ως απλήρωτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι έχουν ρυθμίσεις κινδυνεύουν να τις χάσουν, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν ποσά τα οποία δικαιούνται από το Δημόσιο σε μία δύσκολη εποχή για αυτές και να συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης προσωπικού κλπ.”.


Όπως σημείωσε ο κ. Νταουλάρης “… μερικές από τις περιπτώσεις που έχουμε εντοπίσει είναι οι εξής:

- Οφειλές ΕΦΚΑ μη μισθωτών που έχουν καταβληθεί με λάθος ταυτότητα οφειλής (λόγω αλλαγής αυτής από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ) φαίνονται ως απλήρωτες και δεν υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού
- Οφειλές Εφκα μη μισθωτών (αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών κλπ) της περιόδου με τα ευεργετικά μέτρα κατά της πανδημίας που τα ειδοποιητήρια ήταν με μείωση εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα , έχουν οδηγηθεί στο ΚΕΑΟ
- Οφειλές Εφκα μη μισθωτών που καταβάλλονται μετά τις 20 έκαστου μήνα θεωρούνται ως μη πληρωμένες και αυτόματα μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ χωρίς καμία δυνατότητα συμψηφισμού .
-Οφειλές ΕΦΚΑ μισθωτών (πρώην ΙΚΑ κλπ) περιόδου 02/2020-04/2020 που με ευεργετικά μέτρα της πανδημίας καταβλήθηκαν από τον 05/2020 και μετά φαίνονται απλήρωτες και ως οφειλές του Νοεμβρίου 2021 ο οποίος έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα .
- Οφειλές Εφκα μισθωτών (πρώην ΙΚΑ κλπ από χειρόγραφες Π.Ε.Ε. το σύστημα του ΕΦΚΑ δεν τις έλαβε υπόψη και φαίνονται και αυτές ως μη καταβληθείσες.
Παράλληλα πρέπει να αναφέρουμε ότι:
- Με την εφαρμογή του Νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης(ΤΕΚΑ) δημιουργείται επιπλέον όγκος εργασίας χωρίς να χρειάζεται αφού θα πρέπει να γίνονται 2 Α.Π.Δ.
- Η κανονική μηνιαία ΑΠΔ πλέον δεν οριστικοποιείται από το σύστημα άμεσα, αλλά περνάει από διάφορες διαδικασίες ελέγχου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στην ενημέρωση του εργοδότη για την καταβολή των χρημάτων αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των Λογιστικών γραφείων, χωρίς να αναφέρουμε τις τελευταίες δυσλειτουργίες στο σύστημα που δεν επιτρέπουν καν την είσοδο”.

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας επισήμανε πως “… η διοίκηση πρέπει να δώσει άμεσα λύσει στο πιο πάνω ζήτημα, καθώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια.

Δυστυχώς με τα προαναφερθέντα σφάλματα, η ένεση ρευστότητας που δόθηκε, πάει να αυτοαναιρεθεί σε κρίσιμη εποχή για την έξοδο των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του COVID- 19.

Επιπλέον δημιουργείται τεράστιος όγκος εργασιών στα λογιστικά γραφεία, ο οποίος προστίθεται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστών – φοροτεχνικών”.

Αυτό που ζητά ο κλάδος των λογιστών είναι:

• Απλούστευση της διαδικασίας εκκαθάρισης οφειλών για την άμεση έκδοση της ασφαλιστικής ενημερότητας ώστε να μπορούν να πληρωθούν οι δικαιούχοι χρηματικών ποσών από το Δημόσιο και να υποβάλουν συμμετοχή σε Προκηρύξεις.
• Ο εκσυγχρονισμός όλων των διαδικασιών του ΕΦΚΑ και κυρίως η διασύνδεση και επικαιροποίηση όλων των οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με αυτόματη άντληση στοιχείων μέσω διαλειτουργικότητας και με άλλους φορείς, είναι διαδικασίες που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν
• Εμπρόθεσμη εμφάνιση των μηνιαίων οφειλών των αυτοαπασχολούμενων και όχι κατά την ημερομηνία λήξης της υποχρέωσης, ώστε οι καθυστερήσεις να μην καταλήγουν στο ΚΕΑΟ και να εκκαθαρίζονται καθυστερημένα.
• Τακτοποίηση και εμφάνιση της πραγματικής εικόνας των χρεοπιστώσεων - υποχρεώσεων και καταβολών των εργοδοτών, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης”.

Tags ΕΦΚΑ, Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Ασφαλιστικές εισφορές, Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.