Στην κανονική τους λειτουργία επανέρχονται σταδιακά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς η «έκτακτη φάση» του πέμπτου επιδημικού κύματος οδηγείται στο τέλος της και η πανδημία… γυρίζει σελίδα.
Το Παίδων Πεντέλης, η διακοπή των εφημεριών του οποίου προκειμένου να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο βρέθηκαν στο επίκεντρο μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων και του υπουργείου Υγείας, από χθες έχει επανέλθει στην κανονική του λειτουργία. Οι δείκτες πέφτουν διαρκώς και έτσι έως τις 15 Μαρτίου το ΕΣΥ θα έχει μπει σε… τροχιά κανονικότητας.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Real Fm»). Είχε προηγηθεί το πρωί ανάρτησή του στο τουίτερ για το Παίδων Πεντέλης, με την οποία ενημέρωνε ότι από χθες το παιδιατρικό νοσοκομείο επανερχόταν σε πλήρη λειτουργία «προς λύπη όσων με fake news διέδιδαν δήθεν κλείσιμο και υποβάθμιση», όπως έγραψε. Αντίστοιχα και άλλα νοσοκομεία, όπως είναι το «Σισμανόγλειο», τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία. «Το αργότερο μέχρι τη 15η Μαρτίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Λόγω της αποσυμφόρησης του ΕΣΥ και της καλύτερης εικόνας όσον αφορά στην πληρότητα των περιστατικών, λιγότερα είναι τα περιστατικά που παραπέμπονται και στον ιδιωτικό τομέα.
Πληρότητα κλινών
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (που αφορούν στην 24η Φεβρουαρίου), η πληρότητα των απλών κλινών Covid είναι στο 44,86% και των ΜΕΘ Covid στο 64,54%.
«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί λάθος μήνυμα. Πράγματι έχουμε μία μετάλλαξη η οποία στα χαρακτηριστικά της είναι πιο ήπια από τη “Δέλτα”, αλλά δεν είναι γρίπη, δεν είναι κρυολόγημα. Η “Δέλτα” έχει υποχωρήσει πλήρως και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους και στους θανάτους το διάστημα Νοεμβρίου-Ιανουαρίου οφείλονταν στο κύμα της “Δέλτα”. Ακόμα και σήμερα νοσηλεύονται ασθενείς με “Δέλτα”. Γι’ αυτό και ο δείκτης των θανάτων, αν και έχει φθίνουσα πορεία, παραμένει υψηλός», εξήγησε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας ότι η «Ομικρον» παραμένει επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους.
Εκτός απροόπτου, πάντως, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες φαίνεται ότι μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία τους επόμενους μήνες, καθώς δεν θα έχουν περιορισμούς στην καθημερινότητά τους. «Εχει μείνει η μάσκα που θεωρώ ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και ήδη η Επιτροπή το συζητάει να αρθεί στους εξωτερικούς χώρους», επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Υγείας. «Εκεί που ανοίγει μια κουβέντα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι περιορισμοί που θα υπάρχουν στους ανεμβολίαστους. Εμείς, ως χώρα, πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται. Οσον αφορά τα τεστ, το αμέσως προσεχές διάστημα συνολικά η Ευρώπη θα αλλάξει την πολιτική της και τα τεστ θα είναι πιο στοχευμένα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» για αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και πάνω έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για χορήγηση δύο δόσεων σε εφήβους, καθώς και σε ενηλίκους και παιδιά άνω των 5 ετών και ως αναμνηστική δόση για άτομα άνω των 18 ετών.
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανθρώπινων Φαρμάκων του Οργανισμού στηρίζεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία που αφορά άτομα άνω των 16 ετών, καθώς και στοιχεία από τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στο Ισραήλ.
Επίσης, συστάθηκε η επέκταση της ένδειξης για το εμβόλιο της Moderna, ώστε να περιληφθούν και παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών. Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση για χορήγηση σε ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, η τελική απόφαση για τη χρήση των δύο εμβολίων στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.