Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η αίσθηση που υπάρχει διεθνώς ότι η περιοχή μπαίνει σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας ενδέχεται να τινάξουν στον αέρα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και τον οποίο οικονομικό προγραμματισμό έχει κάνει η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες στηριζόμενη και στον τουρισμό.
Σε αυτή την ιστορία όπως δείχνουν όλα ο χρόνος θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Και αυτό γιατί εάν η κρίση έχει διάρκεια τότε αναμένεται να δοκιμαστεί σοβαρά η ελληνική οικονομία και οι πολίτες.
Τυχόν κλιμάκωση της επιθετικής στρατηγικής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα άρει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επίδομα στους ευάλωτους πολίτες, ενώ είναι άγνωστο εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί το επόμενο διάστημα πιεζόμενοι από τις κυρώσεις της Ευρώπης και της Αμερικής τότε ο πληθωρισμός θα πάρει την ανιούσα και η ανάπτυξη θα πιεστεί σημαντικά.
Τα έσοδα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα δείξουν το πώς τελικά θα κινηθεί η κυβέρνηση για το επίδομα καθώς εάν αυτή οι δυο μήνες δεν πάνε καλά – όπως δεν πήγε και ο Ιανουάριος- τότε όλα είναι στον αέρα.
«Η στήριξη στο ρεύμα -και το φυσικό αέριο– θα μείνει οριζόντια, στη διάσταση που ξέρουμε», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Alpha Tv), εννοώντας ότι θα αφορά στις κύριες κατοικίες και επαγγελματίες.
«Για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στα πλαίσια της αντοχής του προϋπολογισμού, μέσα στα δημοσιονομικά όρια, θα υπάρξουν στοχευμένες, μετρημένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν ανακοινώσεις περιορίστηκε να απαντήσει ότι «οι ανακοινώσεις θα είναι σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές».
Στην περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση τουλάχιστον 2% του πληθωρισμού των ευρωπαϊκών χωρών, τότε τα πράγματα θα πάρουν πολύ άσχημη τροπή.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι προβλέψεις στην Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, καθώς η Κομισιόν βλέπει τις τιμές στην ενέργεια να παραμένουν στα ύψη όλο το 2022 η κυβέρνηση καλείται να λύση μια πολύ δύσκολη εξίσωση.
Η αγωνία όλων έχει να κάνει προφανώς και με το γεγονός ότι η Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου ανοίγει τον τουρισμό ευελπιστώντας ότι θα έχει μια καλή τουριστική σεζόν.
Η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή αλλά και το γεγονός ότι από την Λάρισα και πάνω το βασικό κομμάτι των τουριστών είναι Ρώσοι περιπλέκουν τα πράγματα και δημιουργούν νέα δεδομένα σε ένα τομέα στον οποίο η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.