BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Έως και 30% η μείωση παραγωγής στο αγγούρι που κρατάει όμως υψηλές τιμές παραγωγού






Οι εξαγωγές εξελίσσονται πολύ καλά λένε αγρότες και συνεταιριστές.

Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια του αγγουριού, με τους παραγωγούς να εισπράττουν σαφώς ικανοποιητικές τιμές, όμως οι αποδόσεις είναι γενικά μειωμένες φέτος, καθώς ο κρύος καιρός και το χαμηλό ποσοστό ηλιοφάνειας, δεν βοήθησαν. Η αύξηση, βέβαια, στα κόστη, που αφορά όλες σχεδόν τις εισροές, ακόμα και τα εργατικά, αλλά και τα υλικά συσκευασίας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η χρονιά στο αγγούρι πάει πολύ καλά, κυρίως ως προς τις τιμές παραγωγού, που σήμερα στις δημοπρασίες στην Κρήτη είναι στα 1,25 με 1,30 ευρώ το κιλό, αλλά μέσα στην χρονιά, έφθασε και στα 1,80 ευρώ το κιλό, δίνοντας ανάσα στους παραγωγούς. Όπως επισημαίνει ο κ. Δουλούμης, ο κρύος καιρός που ήταν και παρατεταμένος στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα έριξε τις αποδόσεις έως 30%. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές πήγαν πολύ καλά, παρότι μάλιστα στην Ισπανία καλλιεργήθηκαν 50.000 στρέμματα με αγγούρι Οκτωβρίου, όταν η Κρήτη είχε μόλις 3.000 στρέμματα. Τέλος, ο κ. Δουλούμης στέκεται ιδιαίτερα στην αύξηση του κόστους παραγωγής, σημειώνοντας ότι οι τιμές σε κάποια λιπάσματα αυξήθηκαν έως και 300% από πέρσι. Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Ανατολή έκανε πιο νωρίς μέσα στη χρονιά, προαγορές λιπασμάτων για να αποφύγει τις συνεχείς αυξήσεις, όμως το στοκ πλέον αυτό, εξαντλείται.

Ο κ. Αντώνης Βαρδουλάκης καλλιεργεί 100 στρέμματα θερμοκηπιακών κηπευτικών στην περιοχή της Μεσαράς, εκ των οποίων φέτος 60 αγγούρι. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, φέτος η καλλιέργεια πάει καλά, αν και η χρονιά έχει μειωμένη παραγωγή, αλλά αυξημένες τιμές παραγωγού, λόγω του ότι τράβηξαν πολλές ποσότητες προϊόντος οι εξαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδουλάκη, η τιμή παραγωγού σήμερα για τα... Οκτωβριανά (φυτεύσεις Οκτωβρίου 2021) αγγούρια έχει ανέλθει πλέον στα 1,50 ευρώ ανά κιλό, όμως υπάρχει προβληματισμός με τα κόστη όλων σχεδόν των εισροών (ρεύμα, λιπάσματα, εργατικά κ.λπ.). Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδουλάκης στον ΑγροΤύπο, αυτή την περίοδο είναι νωρίς να κάνει κάποιος ταμείο για το πώς πήγε η χρονιά. Αυτό λέει ο ίδιος, θα μπορεί να γίνει από τον Ιούνιο.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαλακόπουλος, παραγωγός από την περιοχή των Φιλιατρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο γίνεται συγκομιδή των αγγουριών, που φυτεύτηκαν στις 20-25 Δεκεμβρίου με αρχές του έτους και πως οι τιμές παραγωγού στην περιοχή παίζουν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Κρήτη η μια μέση τιμή είναι στα 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στη λαχαναγορά της Αθήνας η τιμή φθάνει στα 80-90 λεπτά το ζεύγος. Όπως εκτιμά ο κ. Μιχαλακόπουλος τα κρύα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα ζητήματα στην παραγωγή που συλλέγεται αυτή την περίοδο, πλην όμως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος για την θέρμανση (πυρηνόξυλο, ρεύμα κ.λπ.). Τώρα τις τελευταίες ημέρες ειδικά ο καιρός έχει βελτιωθεί πολύ, καταλήγει ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι από την αρχή της περασμένης εμπορικής περιόδου μέχρι τις 30/12/2021 οι εξαγωγές αγγουριών ανήλθαν σε 15.694 τόνους, υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που δεν πέρασαν τους 12.475 τόνους.













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.