BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Από το «Υγεία – Αγορά», στο «Υγεία – Κοινωνία»: Ζητείται ένας νέος πατριωτισμός για τον τόπο μας


Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

Η τρέχουσα υγειονομική κρίση (πανδημία) ανέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο, τον ρόλο και τη συμβολή του δημόσιου συστήματος υγείας. Έγινε αντιληπτή η αξία των υπηρεσιών υγείας, ως δημόσιου αγαθού και ως μία από τις βασικές συνιστώσες του Κράτους.

Όσο και εάν οι ακολουθούμενες μέχρι σήμερα πολιτικές υγείας εστιάζουν στη σχέση «Υγεία – Αγορά», τόσο επιτακτική γίνεται η ανατροπή, σε «Υγεία – Κοινωνία».

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, εν μέσω του σοκ της πανδημίας, αναγνωρίζει και προχωρά καθημερινώς,  στην αποδόμηση του αφηγήματος και της βούλησης του επιχειρηματικο-υγειονομικού συμπλέγματος που θέλει αυτό το δημόσιο αγαθό, ως βορά των συμφερόντων.

Το δίλλημα «Υγεία – Αγορά» ή «Υγεία – Κοινωνία» απαντήθηκε μεγαλοπρεπώς από τους μαχητές του κορωνοϊού, (γιατρούς, νοσηλευτές, άλλους υγειονομικούς).

Απαντήθηκε από τους πολίτες που εναπόθεσαν την τύχη τους, με εμπιστοσύνη, στο υψηλό αίσθημα ευθύνης του λειτουργήματος των υγειονομικών, με την πλημμελή έως ανύπαρκτη στήριξη της πολιτείας. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA09
Το παραπάνω, εκτιμώ, ότι αποτελεί μια βεβαιότητα στη συλλογική σκέψη.

Τι γίνεται όμως στην πολύπαθη Ηλεία;

Πώς συμβαίνει να κυριαρχεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η βεβαιότητα της υγειονομικής ανασφάλειας;

Ποιος κύριος λόγος οδήγησε στην κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας του Νομού;

Ευθύνονται οι γιατροί; οι νοσηλευτές; οι άλλοι υγειονομικοί; οι πολίτες; οι ασθενείς; ή η κακιά μοίρα μας;   Σίγουρα ΟΧΙ.

Με την ελάχιστη προσπάθεια σκέψης μπορούμε να βρούμε την απάντηση.

Ευθύνεται η πολιτική, ευθύνονται οι πολιτικοί και κάθε είδους παράγοντες που επέλεξαν ως προνομιακό πεδίο, για την προσωπική τους ωφέλεια, να θέσουν την υγεία της κοινωνίας, στο βωμό της θυσίας, χωρίς ίχνος πατριωτισμού και ευθύνης.

Μήπως όμως ευθύνεται και η αδυναμία, η ελλειμματικότητα και η ενδοτικότητα των θεσμικών ηγητόρων του τόπου;   Σε αυτό  ας απαντήσουν οι πολίτες.

Δυστυχώς, χρόνια τώρα, παραφράζοντας την περιλάλητη ρήση του Θουκυδίδη, «ακούμε τα έργα και βλέπουμε τα λόγια» και στον χώρο της υγείαςτου νομού.

Το δημόσιο σύστημα υγείας της Ηλείας νοσεί  βαριά  στην πλέον κρίσιμη περίοδο.

Αρκετά έχουν  γραφτεί  και δηλωθεί,  με συνοδεία υποκριτικών χαμόγελων. Ο χρόνος ανοχής τελείωσε διότι η επικινδυνότητα της κατάστασης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ας θέσω ξεκάθαρα όμως την ανάγκη.  

1.       Ποιο είναι σήμερα το  ζητούμενο;

2.       Ποια μορφή και μοντέλο πρέπει να υιοθετηθεί για να αναγνωρίσουμε

           την υγειονομική ασφάλεια, ως Ηλείοι πολίτες;

Ζητούμενο είναι η πολιτική επιλογή του δημόσιου συστήματος υγείας, με την αναγκαία χρηματοδότηση και πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού.   

Επιστρατεύοντας την λογική και με την ταπεινή μου άποψη, καταθέτω την παρακάτω πρόταση για το μοντέλο που πρέπει να υιοθετηθεί:

Μια νοσοκομειακή μονάδα, δευτεροβάθμιας περίθαλψης, με πλήρη ανάπτυξη κλινών και κλινικών, άρτια  στελεχωμένη και διαρκώς λειτουργούσα.  Το Νοσοκομείο Πύργου.
Δύο πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές, με τη μορφή Πολυϊατρείου  – Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με μονάδα βραχείας νοσηλείας, με 24ωρη λειτουργία, πλήρως στελεχωμένες και άρτια λειτουργούσες με  ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, επιχειρησιακά ικανές να διαχειριστούν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, προαγωγής και φροντίδας της υγείας.  Αμαλιάδα και Κρέστενα.
Ένα συνεκτικό δίκτυο έξι κέντρων υγείας, με υψηλό επίπεδο ανταποκρισιμότητας, που θα  διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα πρώτα βήματα διαχείρισης μιας επείγουσας κατάστασης. Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Βάρδας, Γαστούνης, Ζαχάρως και Σιμόπουλου.
Στελεχωμένα περιφερειακά – αγροτικά ιατρεία, ως εγγύτερα σημεία αναφοράς προβλημάτων υγείας των πολιτών.  
Αυτό επιβάλλει η λογική.  Ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δημόσιου χαρακτήρα στο Νομό που θα  παρέχει,  

Διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας
Προσπελασιμότητα των υπηρεσιών υγείας
Συνέχεια στην προσφορά υπηρεσιών υγείας
Ισότητα ή ίσες ευκαιρίες στη χρήση υπηρεσιών υγείας
Χρειάστηκε η πανδημία του Covid,  με την υψηλή ζήτηση υπηρεσιών υγείας, για να έρθουν επίσημα και επιτακτικά στο φως, οι μακροχρόνιες ελλείψεις και οι αδυναμίες του υποχρηματοδοτούμενου συστήματος δημόσιας υγείας, στο νομό Ηλείας.

Χρειάστηκε το σοκ της πανδημίας, για να διακρίνουμε τη θεμελιώδη ανισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων.

Χρειάστηκε να φθάσουμε στην «ώρα μηδέν», για να ερμηνεύσουμε αυτά που συμβαίνουν.   

Ας αντιδράσουμε. Ας αντιδράσουν και ας απαιτήσουν επιτέλους, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του τόπου μας το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή, όλων των πολιτών.

Ζητείται από τους παροικούντες της κυβερνητικής εξουσίας και τους συνδαιτημόνες της παρουσίας της Αν. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα, στον νομό μας, να μην αρκεστούν στα λίγα και στο τίποτα.

Ζητείται λοιπόν σήμερα από όλους ένας νέος πατριωτισμός για τον τόπο μας. 

Δεν μπορεί πλέον να κρύβεται κανείς. Δεν μπορούν άλλο να κρύβονται ούτε οι πολυδιαφημιζόμενοι και «αυτοαποκαλούμενοι σωτήρες».     

Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε ας θυμηθούμε, ως κοινωνία, τα λόγια του Καζαντζάκη, «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ΄ όλους τους σωτήρες» και ας πράξουμε το δέον.  













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.