Για τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων έκανε λόγο την Τρίτη ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, δρ Βίβεκ Μέρφι. Σε έκθεση 53 σελίδων που δημοσιοποίησε ο δρ Μέρφι αναφέρεται ότι η πανδημία όξυνε ήδη υπάρχοντα προβλήματα και άγχη της νέας γενιάς. Οι κρατικές υπηρεσίες κατέγραψαν έτσι δραματική αύξηση σε περιστατικά κατάθλιψης και κρίσεων πανικού. Οι εισαγωγές στα επείγοντα νοσοκομείων για απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ εφήβων κοριτσιών αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 51% στις αρχές του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.
Αυξήθηκαν κατά 51% στις αρχές του 2021 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για απόπειρες αυτοκτονίας.
Οι λόγοι πίσω από την ανησυχητική αυτή τάση δεν είναι ακόμη σαφείς. Η χημεία του εγκεφάλου των εφήβων και οι σχέσεις τους με φίλους και μέλη της οικογένειας παραμένουν σημαντικοί παράγοντες, όπως και η ταχέως εξελισσόμενη κουλτούρα των ψηφιακών μέσων, ικανοί να προκαλέσουν ψευδαίσθηση απελπισίας σε νέους ανθρώπους. «Οι νέοι βομβαρδίζονται με μηνύματα μέσω των ψηφιακών μέσων και της επικρατούσας κουλτούρας. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να τους οδηγήσουν να αμφισβητήσουν την αξία τους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι δεν είναι αρκετά γοητευτικοί, δημοφιλείς, ευφυείς ή πλούσιοι. Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, την εισοδηματική ανισότητα, τις φυλετικές διακρίσεις, την επιδημία οπιοειδών και την ένοπλη βία, ενισχύει τα άγχη των νέων», αναφέρει ο «αρχίατρος» των ΗΠΑ στην έκθεσή του.
Η υγειονομική κρίση, η αγωνία για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προκαλούν μια ψευδαίσθηση απελπισίας, είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν πυροδοτήσει δραματική αύξηση σε περιστατικά κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και κρίσεων πανικού σε νέους ανθρώπους (φωτ. Shutterstock.
Παρότι τα ψυχικά προβλήματα των νέων αποδίδονται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η έρευνα δείχνει ότι η πολύωρη παρακολούθηση της οθόνης δεν μπορεί να θεωρηθεί η μόνη, ούτε και η κύρια υπαίτιος της ψυχολογικής κρίσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι άλλες ψηφιακές δραστηριότητες λειτουργούν περισσότερο σαν ενισχυτές υπαρχόντων προβλημάτων. «Οι συνομιλίες και οι φιλίες μέσω Διαδικτύου δεν προσφέρουν αίσθηση πραγματικής ανθρώπινης επικοινωνίας», λέει η δρ Μπόνι Νέιγκελ, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Ορεγκον.
Την ίδια ώρα, η παραμονή ενώπιον της οθόνης μπορεί να στερεί από τους νέους χρόνο από άλλες δραστηριότητες, όπως τη σωματική άθληση, τον νυχτερινό ύπνο και τη διά ζώσης επικοινωνία. Η σημερινή νέα γενιά αναφέρει αυξημένο αίσθημα μοναξιάς, παρότι περνάει τον περισσότερο χρόνο της μπροστά σε οθόνη υπολογιστή ή τηλεφώνου. Οι ομοσπονδιακές αρχές και η επιστημονική κοινότητα παραδέχονται ότι η έρευνα γύρω από τα αίτια των ψυχικών διαταραχών μεταξύ των νέων δεν έχουν καταλήξει σε αξιόπιστα συμπεράσματα. Οι συστάσεις του δρος Μέρφι καλούν σε ενίσχυση των ερευνητικών μεθόδων για την ταχεία διάγνωση και αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων και προβλημάτων. «Αυτή είναι η ώρα για να απαιτήσουμε ουσιαστικές αλλαγές», αναφέρει στον επίλογο της έκθεσης ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.