Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς
Στις 11 Δεκεμβρίου 1964, ο Τσε Γκεβάρα μίλησε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην ομιλία του υπερασπίστηκε τους λαούς που μάχονταν για την ελευθερία τους, κατήγγειλε τον ιμπεριαλισμό της Δύσης και παρακίνησε τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας.
Το 1964 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Κύπρο.
Οι ταραχές μεταξύ των δύο κοινοτήτων δημιουργούσαν ένα δυσοίωνο κλίμα, μετά τα αιματηρά επεισόδια του 1963 και την de facto διχοτόμηση της Λευκωσίας με την Πράσινη Γραμμή.
Ο Τσε Γκεβάρα υπερασπίστηκε την Κύπρο στην ομιλία του, λέγοντας:
«Η ειρηνική συνύπαρξη μπήκε επίσης σε δοκιμασία κατά κτηνώδη τρόπο στην Κύπρο, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν η κυβέρνηση της Τουρκίας και το ΝΑΤΟ. Ο λαός της Κύπρου και η κυβέρνησή του υποχρεώθηκαν να υπερασπιστούν ηρωικά την αυτοκυριαρχία τους.
Σε όλα αυτά τα σημεία του κόσμου, ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να επιβάλει τη δική του εκδοχή για αυτό που πρέπει να είναι η συνύπαρξη».
Αποδομώντας την επεμβατική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Τσε Γκεβάρα χρησιμοποίησε πλήθος παραδειγμάτων που επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα χρόνια από τις εξελίξεις: από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη νοτιοανατολική Ασία (Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ) στην Κύπρο και από τα αιματηρά παραδείγματα του Κονγκό, της Αγκόλας και της Μοζαμβίκης στα πραξικοπήματα της Ουάσινγκτον στην Λατινική Αμερική.
ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ
Την ώρα που ο Τσε Γκεβάρα βρίσκονταν στο βήμα του ΟΗΕ, ένα βλήμα από μπαζούκα εκτοξεύτηκε από την περιοχή του Κουίνς προς το κτίριο του ΟΗΕ, αλλά έπεσε στην θάλασσα περίπου 200 μέτρα πριν από τον στόχο. Το όπλο ήταν ιδιοκτησίας του αμερικανικού στρατού και είχε επάνω του δεμένη μια σημαία της Κούβας, αλλά οι δράστες της απόπειρας δεν βρέθηκαν ποτέ.
Η έκρηξη έγινε αντιληπτή μέσα στην αίθουσα, αλλά ο Τσε Γκεβάρα δεν διέκοψε την ομιλία του. Αργότερα, σχολίασε ότι η έκρηξη «έδωσε στο όλο θέμα περισσότερη ουσία».
Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε μια γυναίκα με το όνομα Μόλι Γκονζάλες. Είχε αποσπαστεί από την ομάδα των Κουβανών αντιφρονούντων που διαδήλωνε μπροστά στο κτίριο του ΟΗΕ και προσπάθησε μπει σε αυτό. Ήταν οπλισμένη με ένα κυνηγητικό μαχαίρι και δήλωσε ότι σκόπευε να δολοφονήσει τον Τσε Γκεβάρα.
Λίγο αργότερα, τρεις άνδρες κατόρθωσαν να κατεβάσουν την σημαία της ΕΣΣΔ μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ, αλλά η φρουρά κατόρθωσε να αποκαταστήσει την ζημιά.
Όταν ο Τσε Γκεβάρα έμαθε για την πρόθεση της γυναίκας να τον δολοφονήσει, δήλωσε ότι την συγχωρεί και παρατήρησε ότι «Είναι προτιμότερο να σκοτωθείς από μια γυναίκα με μαχαίρι, παρά από έναν άνδρα με όπλο».
Μετά τα γεγονότα αυτά, οι κουρτίνες στα παράθυρα της αίθουσας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ξανανοίξουν. Αυτό έγινε το 2019 με πρωτοβουλία της γερμανικής αποστολής στον ΟΗΕ, όταν η Γερμανία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.