Ξεκίνησε δειλά- δειλά στην Ηλεία η ελαιοκομική περίοδος στις μη πυρόπληκτες περιοχές με εκτιμήσεις για εξαιρετική ποιότητα
– Ο διπλασιασμός των αγροτικών εφοδίων δεν ισοφαρίζει την φετινή αύξηση στις τιμή του λαδιού με εκκίνηση τα 3-3,20 ευρώ
Η ώρα της αλήθειας για την φετινή ελαιοπαραγωγή έφτασε, αφού η ελαιοκομική περίοδος στην Ηλεία ξεκίνησε. Τα ελαιοτριβεία άνοιξαν, το ελαιομάζωμα άρχισε δειλά- δειλά από ένα μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών και το αποτέλεσμα της σοδειάς θα το δούμε περίπου στα τέλη του χρόνου, όπου θα προκύψουν και τα πρώτα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ηλεία κυρίως λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και της ακαρπίας και των δυσμενών επιπτώσεων από τις καιρικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένη περίπου κατά 30% -35%! Το οικονομικό πλήγμα για τον νομό που στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ελαιοπαραγωγή, σίγουρα θα είναι τεράστιο και θα επηρεάσει όλη την τοπική οικονομία που λειτουργεί σαν αλυσίδα. Ωστόσο, οι οιωνοί είναι καλοί, για την ελαιοπαραγωγή που έχει απομείνει, αφού η ποσότητα θα είναι μειωμένη, αλλά το ελαιόλαδο θα είναι καλής ποιότητας.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές χώρισαν στην ουσία φέτος το νομό σε δύο ζώνες, στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα μέρος του δήμου Πύργου στις περιοχές Λαμπετίου, Κολιρίου και Βαρβάσαινας και σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι του νομού που και φέτος θα έχει ελαιοπαραγωγή. Στις πυρόπληκτες περιοχές, η κατάσταση είναι δραματική για τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο και τους ελαιοτριβείς, αφού τα 400.000 περίπου καμένα ελαιόδεντρα επηρεάζουν αρνητικά τουλάχιστον 2500 νοικοκυριά που μένουν χωρίς εισόδημα όχι μόνο για την παρούσα ελαιοκομική περίοδο, αλλά και για τα επόμενα χρόνια! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ελαιοπαραγωγών και γεωπόνων της Ηλείας, για την πλήρη ανάκαμψη της ελαιοπαραγωγής θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια εξαετία, κατά συνέπεια οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών θα υποστούν σημαντική απώλεια εισοδήματος. Η ίδια κραυγή αγωνίας για το μέλλον της περιοχής υπάρχει και από το Σύλλογο Ελαιοτριβέων Ηλείας ειδικά των πυρόπληκτων περιοχών, ο οποίος υπολογίζει πως η πυρκαγιά θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και κατ’ επέκταση ελαιολάδου, καθότι ο κύκλος εργασιών θα μειωθεί κατά 30%, δεδομένου ότι στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 30 ελαιοτριβεία, τα οποία δεν θα έχουν αντικείμενο εργασιών πλέον.
Από την άλλη πλευρά στις μη πυρόπληκτες ελαιοκομικές περιοχές του νομού, τα πράγματα είναι καλύτερα και η κατάσταση πιο αισιόδοξη.
Καλή η τιμή εκκίνησης αλλά αυξημένα τα καλλιεργητικά έξοδα
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης μιλώντας στην Πρωινή για την φετινή ελαιοκομική σεζόν στις μη πυρόπληκτες περιοχές, τόνισε ότι σίγουρα η φετινή χρονιά θα έχει απώλειες ελαιολάδου περίπου στο 35%-40% λόγω των πυρκαγιών που επηρεάζουν τη συνολική παραγωγή του νομού.
«Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και λόγω των πυρκαγιών αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών και κυρίως του παγετού που έφερε ακαρπία, αλλά η ποιότητα του ελαιολάδου υπολογίζουμε ότι θα είναι πολύ καλή. Φέτος, η τιμή του ελαιολάδου ξεκινάει από μια καλή βάση, από τα 3-3,20 ευρώ, ενώ πέρυσι ξεκίνησε με 2,5 ευρώ, ωστόσο τα καλλιεργητικά έξοδα είναι τεράστια γιατί έχουν ακριβίνει πολύ εφόδια και λιπάσματα ακόμα και 100-120%! Επομένως η άνοδος της τιμής εκκίνησης του ελαιολάδου δεν μπορεί να ισοφαρίσει την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, άρα είμαστε… μια ή άλλη! Ωστόσο, υπολογίζουμε παρά τις τεράστιες απώλειες στην συνολική παραγωγή, ότι θα είναι δεδομένων των συνθηκών μια σχετικά καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς που δεν κάηκαν, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις.» Καταλήγοντας ο κ Βομπίρης τόνισε ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη σ ε εργατικό δυναμικό για τους ελαιώνες, όσο οξύμωρο και να είναι αυτό και εικάζει ότι λόγω των καταστροφών στις πυρόπληκτες περιοχές, αναζήτησαν μεροκάματο σε περιοχές εκτός Ηλείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου κ. Μιχάλη Πλαστουργού που τονίζει ότι πέρυσι ο νομός είχε μια ελαιοπαραγωγή περίπου 40.000 τόνων ελαιολάδου και φέτος θα είναι μικρότερη κατά τουλάχιστον 30% και η εικόνα αυτή θα υπάρχει για αρκετά ακόμα χρόνια μέχρι να αποκατασταθούν οι καμένοι ελαιώνες. Αναφορικά με την τιμή και ο κ Πλαστουργός τονίζει ότι η αυξημένη τιμή εκκίνησης δεν αφήνει περιθώρια κέρδους για τον ελαιοπαραγωγό, από τη στιγμή που η αύξηση κυρίως των λιπασμάτων έχει διπλασιαστεί. «Αν και είναι νωρίς ακόμα για να κάνουμε εκτιμήσεις για την πορεία της ελαιοπαραγωγής, υπολογίζουμε και ελπίζουμε η ποιότητα να αποζημιώσει τον ελαιοπαραγωγό και μέχρι το τέλος να έχουμε ελαιόλαδο χωρίς οξέα έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά και κυρίως εξαγώγιμο.»
Τέλος και οι δύο πρόεδροι, επισήμαναν ότι αυτό που επείγει τούτη τη στιγμή είναι να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί γιατί οι εκτιμήσεις στην ελιά από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν ξεκινήσει και να ενισχυθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους γενικότερα γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών στην Ηλεία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.