Εφιαλτικές μορφές, βγαλμένες από τους πίνακες του Ιερώνυμου Μπος, σκοτεινή ατμόσφαιρα, κραυγές αγωνίας, διαβολικοί ψίθυροι και ένα ηλεκτρισμένο τσέλο να δίνει τον τόνο της αφήγησης. Με άλλα λόγια, καλώς ήρθατε στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αρη Μπινιάρη. Ο Ελληνας καλλιτέχνης έδωσε το προσωπικό του στίγμα στην κλασική τραγωδία του Αισχύλου και απέσπασε θερμό χειροκρότημα επί ένα τριήμερο από τις περίπου 14.000 θεατές που έφθασαν στην Επίδαυρο.
Δεν είναι βέβαιο πως όσα εκτυλίχθηκαν στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου άρεσαν σε όλους, ωστόσο αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από εκείνα τα θεάματα που δύσκολα σε αφήνουν αδιάφορο. Είναι άλλωστε τόση η ένταση και η «επιτακτικότητα» με τις οποίες ντύνει όλες τις δημιουργίες του ο Μπινιάρης, ώστε ο θεατής, θέλοντας και μη, συμπάσχει. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το δράμα του Προμηθέα, ένα από τα πιο συγκινητικά και ταυτόχρονα ηρωικά έργα του τραγικού κύκλου, σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης κατά της τυραννικής εξουσίας. Το σκηνικό ήταν εξαιρετικά λιτό: τρεις ψηλοί στύλοι μόνο, με τον πρωταγωνιστή Προμηθέα να βρίσκεται αλυσοδεμένος στην κορυφή του κεντρικού. Ψηλός και επιβλητικός ο Γιάννης Στάνκογλου, έδωσε επί σχεδόν μιάμιση ώρα, από εκεί πάνω, μια αφοσιωμένη και γεμάτη πάθος ερμηνεία που εκτιμήθηκε δεόντως από το κοινό. Στα πόδια του βρισκόταν ένας σχεδόν άψογα συγχρονισμένος γυναικείος χορός, φορώντας ένα είδος διάφανης προσωπίδας (αναφορά στην πανδημία;) και αξιοποιώντας το διαρκές μουσικό παιχνίδι της κονσόλας από πίσω.
Οπως επιτάσσει το έργο, από τη σκηνή περνούν και άλλοι χαρακτήρες: το Κράτος (τον ρόλο ερμήνευσε ο ίδιος ο Μπινιάρης) και η Βία, ο περιπαικτικός Ωκεανός του Αλέκου Συσσοβίτη, η χιμαιρική Ιώ της Ηρώς Μπέζου και ο υποτακτικός Ερμής του Ιωάννη Παπαζήση. Ολοι τους ντυμένοι και μακιγιαρισμένοι ώστε να μοιάζουν με πλάσματα γεννημένα από εφιάλτες ή τις σελίδες της Αποκάλυψης.
Ολη αυτή η ακραία εικονοποιία, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ατμόσφαιρα του έργου, αποτελεί φυσικά παρέμβαση στο νόημα του κειμένου, παρόλο που αυτό μεταφέρθηκε άθικτο στη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Το αν η συγκεκριμένη επιλογή προσθέτει κάτι καινούργιο ή ουσιαστικό σε όσα έχουμε μέχρι σήμερα δει από τους κατά καιρούς ερμηνευτές του έργου, είναι κάτι που σηκώνει συζήτηση…
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα συνεχίσει την πορεία του σε θέατρα της Αττικής από τις 30/8 έως τις 26/9.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.