BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Gaiasense: Ένα σύστημα ευφυούς γεωργίας στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη




Το gaiasense παρέχει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε αγρότες και γεωπόνους αξιόπιστα δεδομένα από τα φυτά, τον αγρό και δορυφόρους σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, τις ανάγκες σε άρδευση, τη γενικότερη εικόνα των καλλιεργειών

Εργαλείο που θα βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες να ανταποκριθούν στους «πράσινους» στόχους της νέας ΚΑΠ 2023-2027 φιλοδοξεί να αποτελέσει το σύστημα gaiasense της neuropublic. Το πρωτοποριακό ελληνικό σύστημα ψηφιακής γεωργίας  αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας που παρέχει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε αγρότες και γεωπόνους αξιόπιστα δεδομένα από τα φυτά, τον αγρό και δορυφόρους σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, τις ανάγκες σε άρδευση, τη γενικότερη εικόνα των καλλιεργειών μέσω δορυφόρου κ.ά. Ολα αυτά τα δεδομένα φτάνουν ακόμα και σε εφαρμογή στο κινητό, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για τη λήψη εξατομικευμένων συμβουλών ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.

Τα οφέλη από την ευφυή γεωργία θεωρούνται πολλαπλά καθώς πέρα από τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τους παραγωγούς, μπορεί να υπάρξει και αύξηση της παραγωγής με παράλληλη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της χρήσης λιγότερου νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συμμόρφωσης των Ελλήνων παραγωγών με τις επιταγές της νέας -περισσότερο πράσινης- ΚΑΠ. Το κόστος για την παροχή της πιο απλής έκδοσης του συστήματος σε ενδιαφερόμενους αγρότες ξεκινά από τα 30 ευρώ ετησίως.

Ο τρόπος με τον οποίο η ευφυής γεωργία μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε κάθε αγρότη, όσο μικρή και αν είναι η εκμετάλλευσή του, μέσω του συνδρομητικού μοντέλου που εφαρμόζει το gaiasense απαλλάσσοντάς τον από το επενδυτικό κόστος, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση,  όπως επίσης και τα διαφορετικά επίπεδα υπηρεσιών του gaiasense που συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον εκδημοκρατισμό της ευφυούς γεωργίας και στην εξοικείωση των αγροτών με τα ψηφιακά εργαλεία της νέας εποχής. Ειδικότερα, στο 1ο επίπεδο, με την υπηρεσία gaiasense 1 και «με κόστος μόλις 30 ευρώ συν ΦΠΑ ετησίως, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα gaiasense mobile app προσφέρει στον αγρότη σημαντική αγρονομική και περιβαλλοντική πληροφόρηση με μεγάλη ευκολία στη χρήση». Το αμέσως επόμενο επίπεδο υπηρεσίας, το gaiasense 2, παρέχει ερμηνεύσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης και το κόστος του υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα αλλά και την εκάστοτε καλλιέργεια, με τον αγρότη να καταβάλλει μόνο μία μικρή ετήσια συνδρομή, η οποία κυμαίνεται μεσοσταθμικά μεταξύ 1-2% της ετήσιας αξίας παραγωγής της αγροτικής εκμετάλλευσης. Ακολουθούν τα επόμενα επίπεδα υπηρεσιών του συστήματος, όπως το gaiasense 3, το οποίο παρέχει ολιστική συμβουλευτική με υπόβαθρο τα τεχνολογικά δεδομένα και την επεξεργασία τους για κάθε παράμετρο της παραγωγικής διαδικασίας και του γενικότερου επιχειρηματικού σχεδιασμού μίας αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ το gaiasense 4, το πιο ολοκληρωμένο επίπεδο, θα παρέχει, επιπλέον, πιστοποίηση, μέσω της ιχνηλάτισης των διαδικασιών που ακολουθούνται, δίνοντας, στην πραγματικότητα, ένα διαβατήριο στον αγρότη για μία όλο και πιο απαιτητική εγχώρια και διεθνή αγορά, στην οποία μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις θέση και υψηλότερη αμοιβή.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, παρουσίασε και μετρήσιμα οφέλη από τις μέχρι τώρα εφαρμογές του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense σε αγροτεμάχια στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, σε κάποιες καλλιέργειες το συνολικό οικονομικό όφελος ξεπερνά και το 50% από τη μείωση των εισροών, την αύξηση της απόδοσης αλλά και τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων και της ποιότητας.

Την εφαρμογή της υπηρεσίας μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος και σε δοκιμαστική λειτουργία για όλα τα smartphones. Η εφαρμογή λαμβάνει αυτόματα τις πληροφορίες από τη δήλωση ΟΣΔΕ και παρέχει ενημερώσεις ανά χωράφι, ενώ το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος των καλλιεργειών.














Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.