Ενα στα τρία άτομα βίωσε είτε άγχος είτε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατάθλιψη δήλωσε ότι εμφάνισε το 12% των πολιτών, ποσοστό που είναι διπλάσιο από αυτό που έχει μετρηθεί από επιδημιολογικές μελέτες πριν από την πανδημία. To προηγούμενο ιστορικό ψυχικής νόσου ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη κατάθλιψης εν μέσω lockdown, γεγονός που κάνει τους ειδικούς επιστήμονες να εκτιμούν ότι πιθανόν να πρόκειται για μια πρώιμη εκδήλωση υποτροπών που κανονικά θα εμφανίζονταν σε δύο έως τέσσερις δεκαετίες από σήμερα.
Τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «COMET-G» του ΑΠΘ και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Οι συνέπειες της COVID-19 στην ψυχική υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που διεξάγεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούσαν ήδη μείζονα πρόκληση για τις χώρες της Ευρώπης και πριν από την πανδημία», σημείωσε ο πρόεδρος της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για τις επιπτώσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία, Pim Guijpers. Οπως ανέφερε, το 16% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή και μόλις το 7% έως 28% –ανάλογα με τη χώρα–αυτών λαμβάνει θεραπεία. «Υπάρχουν δείκτες που υποδεικνύουν ότι ίσως υπάρχει μια μικρή αύξηση στο ποσοστό των ατόμων με ψυχικές διαταραχές ως αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σαφές. Ξέρουμε σίγουρα ότι έχουν αυξηθεί οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση των ψυχικών διαταραχών, όπως ανισότητα, ανεργία, απομόνωση, βία και ανθυγιεινοί τρόποι διαβίωσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση σε ομάδες «υψηλού κινδύνου», μεταξύ των οποίων οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας, τα παιδιά και οι έφηβοι.
Κοινό πλαίσιο δράσης
Το συνέδριο αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής διαβούλευσης μεταξύ των χωρών που υπάγονται στον ΠΟΥ Ευρώπης, με σκοπό την εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID-19 στην ψυχική υγεία.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με ομιλίες τους μεταξύ άλλων ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Hans Henri Kluge, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.