ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mηνύματα στην Ελλάδα θεωρείται πως στέλνει η Αγκυρα στα ζητήματα των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων αλλά και της οριοθέτησης θαλασσίων περιοχών ευθύνης. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, με πρόφαση τη μη εύρεση αξιόλογων δεδομένων, απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφάνισης ερευνητικών πλοίων στις περιοχές μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, ενώ τουρκικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ», αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το ζήτημα θαλάσσιων ζωνών ευθύνης στα διεθνή δικαστήρια, σε περίπτωση που η Αθήνα τηρήσει την ίδια φιλοσοφία και τις αρχές διαβούλευσης, όπως έκανε στις συμφωνίες για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης που υπέγραψε με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Ο κ. Ντονμέζ, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ρωτήθηκε αν η Τουρκία αποφεύγει να κάνει εργασίες για να μην υπάρχει ένταση με την Ελλάδα στην περιοχή, στην οποία είχε βρεθεί το 2020 το «Ορούτς Ρέις». «Aν δεν βρέθηκε κάτι στις σεισμικές έρευνες που έγιναν εδώ, δεν κάνουμε γεωτρήσεις καθώς έχει κόστος εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης αλλά τεχνικής, δεν κάνουμε γεωτρήσεις εκεί όπου δεν υπάρχει πιθανότητα να βρούμε κάτι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η απάντηση του κ. Ντονμέζ, πως ίσως δεν βρέθηκε κάτι αξιόλογο στην περιοχή, είναι ένα πολιτικό μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα στείλει το επόμενο διάστημα ερευνητικά σκάφη ή γεωτρύπανα δίνοντας χρόνο στη διπλωματία. Ο Τούρκος υπουργός αν και έκανε αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι σκοπεύει να κάνει η Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, τουρκικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ», αναφέρουν πως η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να οδηγηθούν στα διεθνή δικαστήρια θέματα των διαφορών που αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ευθύνης και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Ελλάδα τηρήσει την ίδια στάση διαβούλευσης την οποία τήρησε με το Κάιρο και τη Ρώμη.
Μετατόπιση
Στην Τουρκία θεωρούν πως οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών ευθύνης, δείχνουν πως «η Αθήνα έχει μετατοπίσει έστω και λίγο τη στάση της στις αρχές που τηρούσε για τα θέματα αυτά». Τονίζουν πως σε περίπτωση που η Ελλάδα καθίσει στο τραπέζι με την Αγκυρα με τις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να διαβουλευτεί. Αναφέρουν πως με τις διαβουλεύσεις σε όσα συμφωνήσουν οι δύο χώρες για το θέμα των θαλασσίων ζωνών θα το κάνουν, και σε όσα διαφωνούν θα μπορούσαν να τα οδηγήσουν στα διεθνή δικαστήρια. Συγκεκριμένα, οι ερμηνείες που δόθηκαν στις συμφωνίες αυτές, σε θέματα όπως η επήρεια των νησιών, αλλά και η μέση γραμμή, αναλύονται με προσοχή από την Αγκυρα. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε πως «παρ’ όλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα, η οποία μιλάει πάντα περί διεθνούς δικαίου, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση κλιμακώνοντας την ένταση σε σχεδόν κάθε θέμα».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.