Το Ιεροθύσιον έφεραν στο φως οι ανασκαφές του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη.
Στο πολυμορφικό αυτό κτήριο, που βρίσκεται μεταξύ του Σταδίου και του Ασκληπιείου, εκτός από τα αγάλματα των 12 θεών, υπήρχε επίσης άγαλμα και βωμός του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα, ο οποίος ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη. Το χάλκινο άγαλμα δεν βρέθηκε, αλλά βρέθηκε η βάση του.
Τα παραπάνω αποκάλυψε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαρία Τομαρά.
«Έχουμε φέρει στο φως ένα από τα σημαντικά οικοδομήματα που είδε ο Παυσανίας, ο περίφημος περιηγητής του 2ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος περιγράφει τη Μεσσήνη και μας έχει οδηγήσει να ταυτίσουμε αυτά τα κτήρια. Είναι ένα κτήριο (σ.σ. αυτό που ήρθε στο φως) μεταξύ του Ασκληπιού και του Σταδίου, που το ονομάζει Ιεροθύσιον. Εγώ το ονομάζω πολυμορφικό, γιατί δεν έχει την τυπική μορφή ενός ναού και μία στοά που το περιβάλλει με συμμετρίες και γεωμετρισμούς.
Είναι ένα κτήριο με πάρα πολλές αίθουσες και λειτουργούσε κατά τον Παυσανία ως ένα Πάνθεον, δηλαδή είχε αγάλματα των 12 θεών και κυρίως – αυτό είναι που θεωρώ πολύ σημαντικό – ένα άγαλμα του οικιστή της αρχαίας Μεσσήνης, του Επαμεινώνδα, του μεγάλου στρατηγού των Θηβαίων που νίκησε τη Σπάρτη στα Λεύκτρα και ίδρυσε τη Μεγαλόπολη και την Αρχαία Μεσσήνη.
Υπήρχε, λοιπόν, μέσα στο Ιεροθύσιον ένας τόπος λατρευτικός του Επαμεινώνδα με ένα χάλκινο άγαλμά του το οποίο όχι, δυστυχώς δεν βρήκαμε. Βρήκαμε τη βάση του όμως, και έναν βωμό στον οποίο θυσίαζαν προς τιμήν του κάθε χρόνο, σε κάποια περίοδο που γιόρταζαν τη δική του μορφή».
Ο κ. Θέμελης είπε ότι αυτή την εποχή, μεταξύ άλλων, αναστηλώνεται μέρος των τειχών της Αρχαίας Μεσσήνης με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, συνεχίζεται τόσο η ανασκαφή όσο και αναστήλωση κι ανάδειξη της αρχαίας Μεσσήνης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.