BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ενδοοικογενειακή βία: Γραφεία καταγγελιών στα Αστυνομικά Τμήματα




Την έναρξη λειτουργίας πιλοτικών γραφείων εντός των Αστυνομικών Τμημάτων, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα υποδέχεται θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η επιλογή των τμημάτων έγινε βάσει ορισμένων κριτηρίων, όπως ο πληθυσμός της περιοχής όπου βρίσκεται το τμήμα, ο αριθμός των καταγγελιών και οι δυνατότητες των εκάστοτε τμημάτων», επεσήμανε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το πρώτο πιλοτικό γραφείο στη Δυτική Αθήνα θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι, όπου πραγματοποιήθηκε και η εν λόγω εκδήλωση – σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η δημιουργία των εν λόγω γραφείων αποτελεί νοητή συνέχεια της προσπάθειας της Ελληνικής Αστυνομίας να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία με την ίδρυση τον Νοέμβριο του 2019 υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, 73 συνολικά σε όλη τη χώρα. 


Ανησυχητικά, άλλωστε, παραμένουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, έτσι όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση 4% των περιστατικών (192 παραπάνω) που καταγγέλθηκαν το 2020 σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2019 καταγράφηκαν 5.221 συμβάντα έναντι 5.413 το 2020. Μάλιστα, η αύξηση σημειώνεται τον Ιούλιο του 2020, μετά δηλαδή την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δράστες κατά 85% (το 2019) και 82% (το 2020) παραμένουν οι άνδρες. Επισημαίνεται ότι ως ενδοοικογενειακή βία νοείται και η βία που μπορεί να ασκείται από φροντιστές σε οικοτρόφους κλειστών δομών προστασίας – π.χ. ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.ά. Ως εκ τούτου, μεταξύ των ανδρών θυμάτων, 1.356 το 2019 και 1.566 το 2020, κάποιοι είναι ηλικιωμένοι που ζουν σε ιδρύματα, αλλά και ηλικιωμένοι στους οποίους ασκείται βία από τα τέκνα τους. Ως προς την κατανομή των συμβάντων, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως και του Ιονίου φαίνεται να υπερτερούν αριθμητικά. 
Αδικήματα και προφίλ

Σχετικά με τον τρόπο τέλεσης των αδικημάτων προηγείται σαφώς η σωματική βλάβη (49%), ακολουθούν η απειλή (44%), η παράνομη βία (6%), η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (1%) και η κατάχρηση σε ασέλγεια (λιγότερο από 1%). Οι δράστες στην πλειονότητά τους είναι 35 έως 60 ετών, ενώ στην ίδια ηλικιακή ομάδα ανήκουν και τα θύματα. Η σχέση μεταξύ τους είναι ως επί το πλείστον συντροφική. Το 2020 καταγράφηκαν 2.212 σύζυγοι θύματα, 727 τέκνα θύματα, 632 τέως σύζυγοι, 541 γονείς θύματα, 513 μόνιμοι σύντροφοι θύματα, 274 πρώην σύντροφοι θύματα κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη χρονιά τρεις γιοι δολοφονήθηκαν από τους γονείς τους.

Ταυτόχρονα, το 2020 καταγγέλθηκαν 47 βιασμοί και 50 δράστες (καθότι σε κάποια συμβάντα οι βιαστές ήταν πάνω από ένα άτομο), που έγιναν σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Στα 48 θύματα συγκαταλέγονται και δύο ανήλικα αγόρια. Αντίστοιχα, καταγράφηκαν 25 τετελεσμένες ανθρωποκτονίες και 18 απόπειρες ανθρωποκτονίας πάντοτε εντός της οικογένειας. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν τέσσερις γυναίκες άνω των 75 ετών και ένας άνδρας ίδιας ηλικίας. 
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν έκκληση στα θύματα να καταγγείλουν πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ σε κρίσιμες στιγμές έχουν τη δυνατότητα να στείλουν και γραπτό μήνυμα, πληκτρολογώντας «100», τη διεύθυνση και το όνομά τους, όπως και συνοπτικά τι συμβαίνει. Αντίστοιχη δυνατότητα έχουν και άτομα με αναπηρία μέσω ειδικής εφαρμογής σε viber και whatsApp. 









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.