BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Μετάλλαξη Δέλτα / Σε δύο εβδομάδες θα έχουν γεμίσει πάνω από 50% τα νοσοκομεία



Χειρότερη νέα πρόβλεψη για νέες ημερήσιες εισαγωγές, στις 350 αρχές Αυγούστου - Στο 95% η μετάλλαξη Δέλτα στα νησιά, στο 60%-70% στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Κατά σχεδόν 20% αύξησε, σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση που έκανε την Τετάρτη, την ήδη πολύ ανησυχητική πρόβλεψή του για την κορύφωση του αριθμού νέων εισαγωγών με covid-19 στα νοσοκομεία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.


«Η πρόβλεψή μας για τα νοσοκομεία είναι ότι θα πάμε στις 300-350 εισαγωγές ημερησίως προς το τέλος του Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου», τόνισε ο κ. Τζανάκης, που μόλις χτες μιλούσε για 200-300 εισαγωγές.

«Σε ένα δεκαήμερο, με αυτό το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων, ενδεχομένως θα ξεπεράσουμε το 50%, ίσως 60%, της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας», όπως είπε. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι «στο νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, κτλ., θεωρώ ότι η μετάλλαξη Δέλτα αφορά σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων, 95% και πάνω, στην ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 60%-70%, είναι πλέον η επικρατούσα μετάλλαξη».


Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε «το "καλό" ... ότι οι περισσότεροι είναι νέοι, σπανίως θα δούμε 60, 70, 80 χρονών ανθρώπους, συνήθως ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με μία δόση (ή κάποιοι με προβλήματα από άλλα νοσήματα, φάρμακα, κτλ.). Οι νέοι άνθρωποι ανταπεξέρχονται γρήγορα, με βάση τον μέσο νοσηλευτικό χρόνο που χρειάζονται στο νοσοκομείο και είναι μικρός. Δεν θα συσσωρευτούν πάρα πολλοί ασθενείς, αλλά θα υπάρξει μία πίεση».

Σημειώνεται ωστόσο ότι επιστήμονες ήδη υπογραμμίζουν ότι αυξημένοι αριθμοί ασθενών κάτω των 50 ετών εισάγονται με σοβαρά συμπτώματα στο αναπνευστικό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας προετοιμάζονται νέες κλινικές covid-19 προκειμένου να «υποδεχθούν» τον αυξημένο αριθμό νοσούντων.

Ο κ. Τζανάκης παραδέχθηκε ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα υποχωρούσαν οι αριθμοί διασωληνωμένων και νέων θανάτων, «τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να "επιπεδώνονται" οι καμπύλες, αρχίζει αυτό το κύμα να δίνει ένα μικρό αποτύπωμα ... ευελπιστώ να μην τους επηρεάσει πάρα πολύ ή να επηρεαστούν σε διαχειρίσιμο βαθμό». 

Σημειώνεται ότι ήδη την προηγούμενη εβδομάδα έχει γίνει σαφές ότι απειλείται η ζωή άνω του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων άνω των 50 ετών, ενώ την ίδια ώρα οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν κάνει σαφές πως είναι εσφαλμένη η άποψη πως για τον γενικό πληθυσμό πλην ευπαθών ομάδων η covid-19 δεν είναι απειλητική. Συγκεκριμένα, η μελέτη Γεροτζιάφα δείχνει ότι ένας στους τέσσερις που θα νοσήσουν θα έχει βλάβες στα αγγεία και χαρακτηριστικά πήξης του αίματος που επιμένουν. Σε συνδυασμό με το σύνδρομο του long covid που επίσης αφορά 25%-30% ανεξαρτήτως του πόσο βαριά νόσησαν, γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για περαστική γρίπη, «θα είναι μακροχρόνια και ενδεχομένως ανίατη, με ενδεχόμενα προβλήματα στην καρδιά, στα πνευμόνια, στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της νόσου», όπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Μάριος Λαζανάς στο ίδιο κανάλι.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι υπάρχουν περιστατικά όπου κάποιος που είχε νοσήσει τον Μάρτιο π.χ. με τη βρετανική μετάλλαξη, μπορεί τώρα να μολυνθεί ξανά, αυτή τη φορά από την μετάλλαξη Δέλτα. «Έχουμε τέτοια περιστατικά, αφορούν ανθρώπους που πέρνουν φάρμακα κατασταλτικά του ανοσοποιητικού για αιματολογικά ή άλλα νοσήματα, αυτοάνοσα, ρευματολογικά, κτλ. Πέφτει η άμυνά τους, έχουμε τέτοια περιστατικά ... Το ίδιο εύκολα μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο και με υπερήλικες, δεν δημιουργούν επαρκή φυσική ανοσία εναντίον όλων των μεταλλάξεων ... αυτό γίνεται μόνο τεχνητά μέσω του εμβολιασμού», τόνισε ο ίδιος.










Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.