BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Κορονοϊός: Πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά ορφανά λόγω της πανδημίας – Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα



Τα παιδιά που έχασαν τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς τους το διάστημα αυτό χρειάζονται φροντίδα άμεσα – Οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν

Ο κορονοϊός, ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή του, έχει επιφέρει δεκάδες αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη, μία εκ των οποίων είναι και αυτή που αφορά τη δομή εκατομμυρίων οικογενειών μετά τον θάνατο κάποιου μέλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται σε διεθνή μελέτη που εκπόνησε το Lancet και αποδεικνύουν πως χιλιάδες παιδιά έμειναν απροστάτευτα την περίοδο αυτή.

Για κάθε 2 θανάτους, ένα παιδί μένει πίσω

Είναι χαρακτηριστικό πως τους 14 τελευταίους μήνες, περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο έχασαν τουλάχιστον τον έναν από τους δύο γονείς τους, έναν κηδεμόνα, έναν παππού ή άλλο συγγενή που τα φρόντιζε. Τα δεδομένα για εκείνα που έμειναν ορφανά συγκεντρώθηκαν από τα στοιχεία θνησιμότητας 21 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 77% των θανάτων παγκοσμίως από κορονοϊό καθώς και από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η επισήμανση της Δρ. Σούζαν Χίλις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που είναι και η επικεφαλής της μελέτης, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με την ίδια, «για κάθε δύο θανάτους COVID-19 παγκοσμίως, ένα παιδί μένει πίσω για να αντιμετωπίσει τον θάνατο ενός γονέα ή κηδεμόνα».

Προβλέπεται αύξηση

Δεδομένου όμως ότι η πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, ο αριθμός των ορφανών παιδιών αναμένεται να αυξηθεί. Η επικεφαλής της μελέτης επισημαίνει μάλιστα πως είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τα εν λόγω παιδιά, όχι μόνο τη δεδομένη στιγμή αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νοσημάτων, φτώχειας και φυσικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής βίας.

Κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τον κηδεμόνα του

Στηρίζοντας τη θέση της Χίλις, η συγγραφέας της μελέτης, Λούσι Κλάβερ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε από την πλευρά της: «Και πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα γιατί κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τον κηδεμόνα του από COVID-19». Να σημειωθεί πως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο πραγματικός αριθμός εκείνων που έχασαν τους γονείς τους είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερος, αφού πολλά δεδομένα δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο πλήγμα

Με βάση τα διαγράμματα της έρευνας, προκύπτει ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιών που έμειναν ορφανά εξαιτίας του κορονοϊού είναι το Περού, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Παράλληλα, συμπεραίνεται ότι σχεδόν παντού, οι θάνατοι των ανδρών είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς των γυναικών, γεγονός που σημαίνει πως τα ανήλικα που έχασαν τον πατέρα τους είναι ακόμα και πενταπλάσια σε σχέση με αυτά που είδαν τη μητέρα τους να πεθαίνει. Πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, τα παιδιά που μεγάλωναν χωρίς γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζονταν στα 140 εκατομμύρια.

Η μέθοδος της έρευνας

Να αναφερθεί πως οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη εκτίμησαν τον αριθμό των ορφανών, χρησιμοποιώντας μεθόδους ανάλογες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τους γονείς τους λόγω AIDS. Τα δεδομένα συνδυάστηκαν με στατιστικά στοιχεία για τη γεννητικότητα και επεκτάθηκαν για να καλύπτουν ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.