BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Counter Agriculture: Ένας γεωπόνος στην… τσέπη μας



Για επαγγελματίες και περιστασιακούς καλλιεργητές υπάρχει πλέον στα ελληνικά ένας «γεωπόνος τσέπης», μια εφαρμογή βασικών γεωπονικών οδηγιών κατάλληλη για κινητά τηλέφωνα, η οποία είναι δημιούργημα ενός φοιτητή, του Χρήστου Αποστόλου. Πρόκειται για την Counter Agriculture, την πρώτη σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα στα ελληνικά, την οποία εμπνεύστηκε και έφτιαξε ο 24χρονος φοιτητής στη Γεωπονική του Βόλου. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο PlayStore των συσκευών android. 

«Κατάγομαι από τον νομό Λάρισας και έβλεπα αρκετούς αγρότες να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή με γεωπόνο όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα πολλές φορές καταστροφικά αποτελέσματα. Εχω δει αγρότες να κλαίνε, καθώς έχασαν τη σοδειά τους από κάποια αιτία που καθυστέρησαν να αντιμετωπίσουν, όπως σε αμπέλια. Οι γεωπόνοι δεν μπορούν να είναι κάθε ημέρα δίπλα, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα του κόστους», λέει στην «Κ» ο κ. Αποστόλου. Οπως σημείωσε, η περίοδος της πανδημίας έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθειά του, καθώς δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την άμεση επικοινωνία και φυσική παρουσία. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή αποτελεί χρήσιμο οδηγό και για τους γεωπόνους στο χωράφι, καθώς δεν μπορούν να έχουν μαζί τους όλες τις σχετικές πληροφορίες. 

Οποιος κατεβάσει την εφαρμογή μπορεί να ενημερωθεί για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία 55 καλλιεργειών, με ολοένα και περισσότερες να προστίθενται. Η ενημέρωση επιτυγχάνεται μέσω περιεκτικών κειμένων και μιας μεγάλης βάσης δεδομένων από εικόνες. «Μέσω της εφαρμογής ο αγρότης λαμβάνει μια μεγάλη γκάμα πληροφοριών για την καλλιέργειά του. Τα κείμενα έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τη σχολή και ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, όποιος συνδεθεί λαμβάνει και τις νέες προειδοποιήσεις και ενημερώσεις από το υπουργείο», σημειώνει ο κ. Αποστόλου. Οι οδηγίες του υπουργείου ακολουθούνται και στα προτεινόμενα φυτοφάρμακα (και τις ποσότητές τους), έτσι ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη χρήση. 

Ρωτάμε μήπως αυτή η «χοντρική» ενημέρωση απομακρύνει τους αγρότες από το να πάρουν πιο αναβαθμισμένη βοήθεια από γεωπόνο. «Η εφαρμογή αποτελεί αρωγό, όχι πλήρες εργαλείο. Εννοείται πως για συγκεκριμένη διάγνωση και θεραπεία απαιτείται η συνδρομή γεωπόνου», εξηγεί ο δημιουργός του Counter Agriculture. «Εξάλλου, η εφαρμογή διαθέτει και δίαυλο προσωπικής επικοινωνίας, όπου ήδη πολλοί αγρότες απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα. Απαντά γεωπόνος-συνεργάτης έναντι μικρής αμοιβής, που χρησιμοποιείται για την παραπέρα ανάπτυξη του λογισμικού», συμπληρώνει. 
Eνα από τα πράγματα που δυσκόλεψαν πιο πολύ τον Χρήστο Αποστόλου, όταν ξεκινούσε την προσπάθεια το 2019, ήταν το λογισμικό, που το διαμόρφωσε μόνος του. «Προσπάθησα να είναι η εφαρμογή όσο πιο απλή γίνεται, να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και ένας άνθρωπος χωρίς εξοικείωση», λέει στην «Κ», συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι αγρότες χρησιμοποιούν το κινητό τους και για λειτουργίες πέρα από το απλό τηλέφωνο. 

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη μεγάλη χρήση του Counter Agriculture. Από τις 21 Μαρτίου, που ξεκίνησε, έχει ήδη 1.400 λήψεις και περίπου 1.300 καθημερινούς χρήστες. Πολλοί αγρότες συμμετέχουν μάλιστα στο «chat» της εφαρμογής, στέλνουν φωτογραφίες για να δείξουν ένα πρόβλημα, ιδέες και προτάσεις ώστε να βελτιωθεί η εφαρμογή. 












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.