Αν κάτι πρέπει να μας έχει διδάξει η περιπέτεια της πανδημίας είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε ίδιοι. Την επόμενη μέρα, όποτε αυτή έρθει φέρνοντας μαζί της ηρεμία και μεγαλύτερη ασφάλεια, επιβάλλεται να είμαστε καλύτεροι, πιο ώριμοι, πιο ταπεινοί. Τι σημαίνει αυτό; Βασικά ότι λάβαμε το μήνυμα της Φύσης. Οτι κατανοήσαμε ότι ο πλανήτης μας δεν είναι ανεξάντλητος, υπάρχουν όρια και πρέπει να τα σεβαστούμε αν δεν θέλουμε να υποφέρουμε με ακόμη πιο ακραία περιβαλλοντικά προβλήματα, με αυξανόμενη έλλειψη πόρων, με περισσότερη ρύπανση.
Η αλλαγή πορείας προϋποθέτει γνώση και στήριξη. Η γνώση είναι διαθέσιμη. Ξέρουμε ποιες συνήθειες και ποιες συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουμε, πώς πρέπει να κινηθούμε, τι διατροφικές επιλογές είναι καλύτερο να κάνουμε. Εκτός από τη γνώση, πλέον υπάρχει και αυξανόμενη στήριξη σε πολλά επίπεδα, από το κρατικό και τις πράσινες πολιτικές των κυβερνήσεων, μέχρι το επιχειρηματικό. Ολο και περισσότερα εστιατόρια λ.χ., επιχειρήσεις εστίασης πρώτης γραμμής, διάσημοι γαστρονομικοί προορισμοί για ανθρώπους απ’ όλα τα μέρα του κόσμου που αναζητούν μοναδικές –και πανάκριβες– γευστικές εμπειρίες, αλλάζουν προσανατολισμό. Πρόσφατα το τριάστερο εστιατόριο Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα σερβίρει ένα πλήρως plant-based μενού στο οποίο δεν θα υπάρχουν ζωικά προϊόντα παρά μόνο λαχανικά της γης και της θάλασσας, φρούτα, όσπρια, μανιτάρια, δημητριακά.
Γιατί παίρνουν αυτό το ρίσκο; «Γιατί ο κόσμος άλλαξε», ήταν η απάντησή τους. Και αυτός είναι ένας μόνο τρόπος να ξανακερδηθεί η πολυπόθητη ισορροπία. Υπάρχουν πολλοί άλλοι. Στην Αθήνα κάτι όμορφο ετοιμάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Ενα εστιατόριο που θα λειτουργεί με κυκλική λογική: η φάρμα και το εστιατόριο θα είναι δεμένα σε μια αλυσίδα βιωσιμότητας. Ο,τι παράγεται στη γη θα θρέφει το εστιατόριο, ό,τι περισσεύει στο εστιατόριο θα επιστρέφει στη γη. Τίποτα δεν θα πετιέται», διαβάζω στο «Κ» της περασμένης Κυριακής.
«Η μαγειρική μας ξεκινάει εδώ και τελειώνει εδώ», μου λέει ο σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίου, δείχνοντας τα χωράφια στο Μαρκόπουλο που θα τροφοδοτούν το εστιατόριο σε μια farm to table λογική. Αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος της πανδημίας. Ολο και περισσότεροι ικανοί άνθρωποι αναλαμβάνουν την ευθύνη επιταχύνοντας την αλλαγή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.