BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ν. Κοροβέσης: «Η Ηλεία διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού»



Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Νίκου Κοροβέση για τη δημιουργία καταδυτικού Πάρκου από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για την δημιουργία του πρώτου καταδυτικού πάρκου καθώς ο καταδυτικός τουρισμός είναι μια ιδιαίτερη και ποιοτική μορφή τουρισμού με παρόν αλλά και μέλλον.

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα του θαλάσσιου τουρισμού με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και κατ επέκταση και της Ηλείας. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων το οποίο αποτελείται από τουρίστες  με  κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τουρισμού, επειδή ελκύει ως επί το πλείστον άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου αλλά και υψηλότερου εισοδήματος. Αυτό  σημαίνει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των διακοπών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από Διεθνείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες Παγκοσμίως  εκ των οποίων τα πέντε είναι ευρωπαίοι σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (World Tourism Organization ). Από τους ενεργούς δύτες απαριθμούνται περίπου 1,5 εκ. οι οποίοι πραγματοποιούν ένα ταξίδι κάθε χρόνο κάνοντας  έως 10 διανυκτερεύσεις σε μακρινούς προορισμούς  δαπανώντας σημαντικά ποσά.

Για τους ανθρώπους αυτούς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ακριβό χόμπι για το οποίο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν όσα χρήματα  χρειαστεί προκειμένου να το απολαύσουν. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο χόμπι αφορά ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το εξασκήσουν. Σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στα έξοδα ενός ταξιδιού με σκοπό την πραγματοποίηση καταδύσεων στους βυθούς των θαλασσών, όσο κι αν τον ενδιαφέρει δεν θα το κάνει.

Ο συγκεκριμένος τομέας τουρισμού αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή εσόδων για την τουριστική βιομηχανία. Ο καταδυτικός τουρισμός έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας. Υπάρχει σημαντικός πλούτος στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών ο οποίος αποτελεί αντικείμενο για εξερεύνηση από τους ερασιτέχνες δύτες. Περισσότερα από 1500 ναυάγια διαφόρων εποχών μπορεί κάποιος να εξερευνήσει στους ελληνικούς βυθούς αλλά και πολλές βυθισμένες πολιτείες από τα προϊστορικά χρόνια. Στη Μεσσηνία, στην Αλόννησο και στον Παγασητικό υπάρχουν αρκετά καταδυτικά κέντρα αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός καταδυτικών κέντρων και κέντρων εκπαίδευσης βρίσκεται στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και στον Πειραιά. Στην Κρήτη υπάρχουν  38 τεχνητοί ύφαλοι με βάρκες που βυθίστηκαν. Αποτελεί έναν παράδεισο την καρδιά της Μεσογείου περιτριγυρισμένο από κρυστάλλινα νερά.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα δημιουργίας καταδυτικού πάρκου εντός των ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης επεσήμανε: «Η Ηλεία εκτός από τους ευρέως γνωστούς Αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτει στην στεριά (Ήλιδα, Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειο Απόλλωνα, Χλεμούτσι) διαθέτει και σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο στη θάλασσα. Υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αποτελούμενοι από βυθισμένες πόλεις, παράκτιους οικισμούς  και αρχαία λιμάνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η βυθισμένη πόλη της Αρχαίας Φειάς στη περιοχή του Κατακόλου στον Πύργο. Η Φειά ήταν μία από τις οκτώ κυριότερες πόλεις της Πισάτιδας. Ήταν επίνειο της Ολυμπίας αλλά και ολόκληρης της Πισάτιδας. Στο υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου Ιχθύος βρισκόταν η ακρόπολη της Φειάς την οποία αργότερα  ανακαίνισαν οι Βυζαντινοί και το 1205 επισκεύασαν οι Φράγκοι όταν κατέλαβαν το κάστρο που σώζεται στο σημείο μέχρι και σήμερα. Ήδη από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από  ειδική ομάδα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες αρχαιολόγοι του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών  (Ι. ΕΝ. Α.Ε.),  έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα από την αρχαιότητα. Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την περιφέρεια μας η αναβίωση του μύθου της Αρχαίας Φειάς και η  δημιουργία καταδυτικού Πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή. Απαιτείται ωστόσο η  συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο στο συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.