Επανήλθε το προηγούμενο διάστημα το θέμα της άρδευσης καλλιεργειών της Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα Πηνειού, μια προοπτική που έχει φέρει αντιδράσεις στην Ηλεία, με το κατά πόσο αυτό εφικτό, αφού όπως τονίζεται πρωτίστως θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί επάρκεια για τους δήμους της βόρειας Ηλείας.
Το προηγούμενο διάστημα επίσης υπήρξαν επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών με τον Αχαιό βουλευτή της ΝΔ κ. Ανδρέα Κατσαντώνη και τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, καθώς και τον δήμαρχο Δυτ. Αχαΐας κ. Σπύρο Μυλωνά.
Σε αυτές τις επαφές, επισημάνθηκε ότι με την εκπόνηση της υδρολογικής μελέτης, που θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια, θα φανεί ο διαθέσιμος όγκος των υδάτινων πόρων στον Πηνειό και κυρίως αν τα αποθέματα θα επαρκούν και για την κάλυψη των δύο νομών.
Στην περίπτωση, πάντως, που διαπιστωθεί ότι δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια, για την Δυτική Αχαΐα θα δρομολογηθεί η μεταφορά νερού από τον Ερύμανθο.
Με την υδρολογική μελέτη, αναμένεται να αναζητηθούν πόροι και για την συντήρηση της διώρυγας του Πηνειού, αφού υπάρχουν μεγάλες απώλειες ύδατος, λόγω των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων.
Γ. Λυμπέρης: «Πρώτα ο εκσυγχρονισμός του δικτύου μας»
Μιλώντας αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» για το θέμα ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, τόνισε ότι εάν δεν γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στο αρδευτικό δίκτυο της βόρειας Ηλείας, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη οικονομία των υδάτινων πόρων, η διοχέτευση νερού στην Δυτική Αχαΐα δεν θα μπορέσει να γίνει:
«Ας μπει αρχικά «μπροστά» μια μελέτη για την υπογειοποίηση των δικτύων μας, η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ας εξασφαλιστούν 80 εκατ. ευρώ και πλέον για να φτιαχτεί το δικό μας δίκτυο, το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε παρουσιάζει τεράστια προβλήματα λόγω παλαιότητας και μετά κοιτάμε τα υπόλοιπα.
Τρία πράγματα χρειάζονται: υπογειοποίηση του δικτύου, αντίστοιχα αντλιοστάσια για την διασφάλιση και της οικονομίας του νερού και του απαραίτητου εκσυγχρονισμού για την εξυπηρέτηση των αγροτών και συγχρόνως χρειάζεται όλα – ένα – ένα – τα παλιά αντλιοστάσια, τα οποία είναι διαλυμένα, να αντικατασταθούν.
Αφού γίνουν όλα αυτά και διασφαλιστεί η μέγιστη οικονομία στο νερό, προφανώς θα περισσεύει νερό και για την Δυτική Αχαΐα. Τώρα δεν περισσεύει…», δήλωσε ο κ. Λυμπέρης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.