BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

«Αναγκαία η προστασία μελισσών και περιβάλλοντος»



Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Την ανάγκη προστασίας  των  μελισσών  και του περιβάλλοντος  που τις συντηρεί, εκφράζει η  Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.

Μεταξύ άλλων η Ο.Μ.Σ.Ε. αναφέρει τα εξής:

«Εδώ και τέσσερα χρόνια στις 20 Μαΐου τιμάται η Μέλισσα. Ένα απλό έντομο που όμως βρίσκεται σε κάθε ιερή παράδοση της Ανθρωπότητας και βέβαια στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση.

Στην αρχή ο άνθρωπος εκτιμούσε  τη μέλισσα για το  μέλι  που παράγει. Ήταν το μοναδικό γλυκό του,  για πολλές  χιλιάδες  χρόνια κι έμαθε σύντομα πως ήταν και φάρμακο.

Μετά εκτίμησε το κερί που φώτιζε τις νύχτες του και μόνωνε τα παπούτσια και τα ρούχα του από το νερό.

Σχετικά πρόσφατα έμαθε ότι η γύρη είναι  ένα σπουδαίο λειτουργικό τρόφιμο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ότι η πρόπολη σκοτώνει όλα τα παθογόνα, βακτήρια, μύκητες και ιούς και  μας προστατεύει από την οξείδωση. Δηλαδή από τον καρκίνο και τα γηρατειά ότι ο βασιλικός πολτός επιδρά στα σπουδαιότερα συστήματα του οργανισμού. Τα ρυθμίζει να δουλεύουν σωστά ότι το δηλητήριο της μέλισσας στη σωστή δόση είναι σπουδαίο φάρμακο και σιδερώνει και τις ρυτίδες στο δέρμα.

Αλλά όλα αυτά μαζί, όλη αυτή η τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία. Είναι ένα μικρό κομμάτι της προσφοράς της μέλισσας. Το μεγαλύτερο αγαθό που μας  προσφέρει είναι η επικονίαση, η γονιμοποίηση των φυτών.

Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες.Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη φρούτων και λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Εν συντομία, μια στις τρεις μπουκιές μας τη χρωστάμε στη μέλισσα.

Όσα υπέροχα λουλούδια βλέπουμε γύρω μας. Βότανα και οπωροφόρα δέντρα  και θάμνοι και δάση, στηρίζονται στη μέλισσα για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Τόσα δις ευρώ η επικονίαση των καλλιεργειών μας λένε οι ειδικοί αλλά πόσα δις κοστίζει ο πλανήτης; Πόσο κοστίζει η επιβίωσή μας;

Οι μέλισσες άγριες κι εκτρεφόμενες απειλούνται. Πολλοί οι παράγοντες κι όλοι στη ρίζα τους έχουν τη δική μας απληστία.

Εντατική γεωργία με τόνους φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα φυτά. Μείωση των οικοτόπων των μελισσών, των περιοχών που μπορούν να ζήσουν και να τραφούν σωστά. Κλιματική αλλαγή.

Με τρεις λέξεις πείνα, δηλητήρια κι αρρώστιες. Αυτά είναι τα αίτια της εξαφάνισης των μελισσών.

Οι άγριες μέλισσες είναι πιο ευάλωτες και χάνονται με γοργούς ρυθμούς. Όσο χάνονται οι άγριες μέλισσες τόσο μεγαλύτερο μερίδιο της επικονίασης. Αντιστοιχεί στις δικές μας εκτρεφόμενες μέλισσες που κι αυτές θα είχαν χαθεί αν δεν υπήρχε ο μελισσοκόμος.

Ο μελισσοκόμος όμως  πληρώνει για να αντικαταστήσει όσα μελίσσια έχασε από τα δικά του έσοδα που όλο και μειώνονται, δεν αποζημιώνεται από πουθενά.

Τα έσοδά του λιγοστεύουν  γιατί δεν χάνονται μόνο μελίσσια κάθε χρόνο αλλά μειώνονται και οι σοδειές

Η αγορά πλημμυρίζει φθηνά μέλια που καμιά σχέση δεν έχουν με το μέλι πόσο μάλλον με το ελληνικό μέλι κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές.

Το κράτος,τις περισσότερες των περιπτώσεων αντί να βοηθά απουσιάζει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο φαίνεται να έχει καταλάβει τη σημασία των μελισσών και της μελισσοκομίας θεσπίζοντας νόμους και αναπτύσσοντας δράσεις για την προστασία τους.

Όλοι μαζί πρέπει να διαδώσουμε το μήνυμα αυτής της μέρας:

Αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε καλά στον πλανήτη μας πρέπει να προστατέψουμε τις μέλισσες και το περιβάλλον που τις συντηρεί. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τις μέλισσες πρέπει να προστατέψουμε και τη μελισσοκομία.

Οι μέλισσες με την ίδια τους την ύπαρξη μας δείχνουν τον τρόπο: ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον είναι η συνύπαρξη κι όχι ο ανταγωνισμός».












Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.