Τους νικητές των Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς (European Heritage Awards) ανακοίνωσαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra, συμπεριλαμβάνοντας και τρία ελληνικά –ή με ελληνική συμμετοχή– έργα στα 24 που τιμήθηκαν συνολικά. Πρώτο και σημαντικότερο ανάμεσά τους, το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο διακρίθηκε στην κατηγορία της συντήρησης, με την αποκατάστασή του να ολοκληρώνεται φέτος έπειτα από την καταστροφή που υπέστη στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας τον Φεβρουάριο του 2015.
Το έργο, το οποίο αποπερατώθηκε χάρη στη συνεργασία διαφορετικών υπουργείων με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επανέφερε το γεφύρι στην παλιά του μορφή, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως. Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για απλή γέφυρα, αλλά για ένα ιστορικό μνημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τις παραδόσεις και τους θρύλους της περιοχής, αναπόσπαστο κομμάτι πια του φυσικού τοπίου.
Για να μπορέσουν λοιπόν οι… νεράιδες του ποταμού να βρουν ξανά τον δρόμο τους δίχως να σκοντάψουν σε καμία σύγχρονη τσιμεντοκολόνα, τόσο τα υλικά όσο και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκατάσταση αντιγράφουν πιστά εκείνα της αρχικής κατασκευής, τότε που το γεφύρι αποτελούσε τη μία από τις δύο μοναδικές εισόδους από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ελληνική συμμετοχή όμως είχαν άλλα δύο βραβευμένα από τη Europa Nostra έργα. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα «Fibranet» (Δανία – Ελλάδα), το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά τους αρχαιολόγους που συναντούν στον δρόμο τους –ή στο σκάμμα– λογιών λογιών υφάσματα. Από τις ταινίες που τυλίγουν τις αιγυπτιακές μούμιες μέχρι τις απλές ίνες, τα υφάσματα είναι σημαντικά και το συγκεκριμένο εργαλείο θα επιτρέψει τη σε βάθος μελέτη τους. Τέλος, η έρευνα «Control Shift» (Ελλάδα – Ολλανδία) ασχολείται με την επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, θέμα που αφορά άμεσα και τη χώρα μας, με τα εκατοντάδες «στοιχειωμένα» πρώην βιομηχανικά κτίρια που σίγουρα μπορούν να αποκτήσουν σύγχρονες χρήσεις.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.