Παραμένουν οι υποτονικοί ρυθμοί στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές του προϊόντος
Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς και στην Ηλεία, για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης της παραγωγής
Παραμένουν οι υποτονικοί ρυθμοί στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές πατάτας. Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης της παραγωγής σε μια χρονιά που υπήρχαν χαμηλές ποσότητες και μειωμένες αποδόσεις.
Στη Μεσσηνία οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν φέτος από τα 45 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν στα 30 λεπτά. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω του παγετού περίπου στο 50%. Οι μέσες αποδόσεις είναι στους δύο τόνους το στρέμμα. Με αυτές τις μικρές ποσότητες οι τιμές των 30 έως 35 λεπτά το κιλό δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό. Αυτή την εποχή είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής στην περιοχή και όσο αυξάνουν οι ποσότητες από τις άλλες περιοχές αυξάνει και η πίεση στις τιμές».
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή πατάτας στην Ηλεία. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή που έχει και συσκευαστήριο, «συνεχίζεται η άσχημη εικόνα της αγοράς για την πατάτα. Όλοι περιμέναμε ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα είχαμε μια καλύτερη ζήτηση και μια καλή ροή στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έχουμε πολλές εισαγόμενες πατάτες αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά, κυρίως από Αίγυπτο. Υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος και οι τιμές αιγυπτιακής πατάτας κυμαίνονται από 15 έως 18 λεπτά το κιλό.
Αυτή την εποχή οι ελληνικές πατάτες της Ηλείας και της Αχαΐας έχουν τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά. Οι αρχές δεν κάνουν ελέγχους και γίνονται ελληνοποιήσεις. Όταν φύγει από το συσκευαστήριο η αιγυπτιακή πατάτα – σαν ελληνική – είναι δύσκολο να την καταλάβουν οι καταναλωτές. Κάποιοι βγάζουν μεγάλα κέρδη. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που έχουμε μειωμένη παραγωγή (περίπου 30%) και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις λόγω του παγετού. Το επόμενο διάστημα και όταν αρχίσουν να συγκομίζονται οι πατάτες από Μακεδονία θα αυξηθούν οι ποσότητες στην αγορά και θα είναι πιο δύσκολη η απορρόφησή τους».
Το 50% της παραγωγής
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Κούγιας, μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πατάτας από Ηλεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε αντίθεση με τα καρπούζια και τα άλλα φρούτα η κατάσταση στην πατάτα δεν είναι καλή. Αυτή την περίοδο έχουμε συγκομίσει περίπου το 50% της παραγωγής πατάτας στην Ηλεία. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή, ενώ έχουμε και χαμηλή ροή στις εξαγωγές αυτή την εποχή.
Οι Πολωνοί που το προηγούμενο διάστημα έκαναν εισαγωγές από Ελλάδα, κυρίως μικρά μεγέθη πατάτας, έχουν ρίξει τους ρυθμούς εν’ αναμονή της έναρξης συγκομιδής της ντόπια παραγωγής. Αν πέσει η τιμή παραγωγού κάτω από 20 λεπτά το κιλό, που είναι το κόστος παραγωγής, τότε δεν θα αφήσει εισόδημα στον παραγωγό. Όλα αυτά γίνονται σε μια χρονιά που είχαμε μείωση στρεμμάτων καλλιέργειας (περίπου 30%) και πολύ χαμηλές αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής και – αν δεν αλλάξει κάτι – θα μεγαλώσει η «πίεση» των τιμών».
Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος οι εξαγωγές πατάτας είναι μειωμένες κατά περίπου 35%. Επίσης η ζήτηση στην εγχώρια αγορά παρά το άνοιγμα της εστίασης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού στην περιοχή κυμαίνεται από 20 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά και φέτος τους παραγωγούς πατάτας που επλήγησαν για ακόμη μια χρονιά από την πανδημία. Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.