Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Νέας Υόρκης, απεκόπη από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής στη Θάλασσα Ουέντελ και έγινε το μεγαλύτερο παγόβουνο που επιπλέει στον κόσμο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Το νέο παγόβουνο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν Α-76, εντοπίστηκε σε πρόσφατες εικόνες που ελήφθησαν από τον δορυφόρο Sentinel-1 του προγράμματος Copernicus, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της με μια φωτογραφία του παγόβουνου. Το A-76 εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τη Βρετανική Υπηρεσία Eρευνας για την Ανταρκτική και επιβεβαιώθηκε η αποκοπή του από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.
Το Α-76 εκτείνεται σε 4.320 τ. χλμ. με μήκος 175 χλμ. και πλάτος 25 χλμ. Συγκριτικά, η συνολική έκταση της Νέας Υόρκης είναι 1.213 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το ισπανικό νησί Μαγιόρκα στη Μεσόγειο καταλαμβάνει 3.640 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγεθος του Α-76, που αποχωρίστηκε από τον παγετώνα «Φίλχνερ-Ρόνε» της Ανταρκτικής, κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο υπάρχον παγόβουνο στον πλανήτη, καθώς ξεπερνά το παγόβουνο A-23A, το οποίο είναι περίπου 3.380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και επίσης επιπλέει στη Θάλασσα Ουέντελ.
Ο παγετώνας «Φίλχνερ-Ρόνε» στη βορειοδυτική πλευρά της παγωμένης χερσονήσου είναι ένας από τους μεγαλύτερους που συνδέεται με την ξηρά της ηπείρου και εκτείνεται στις γύρω θάλασσες. Η περιοδική αποκοπή μεγάλων κομματιών των παγετώνων είναι μέρος ενός φυσικού κύκλου. Ωστόσο, η παγοκάλυψη της Ανταρκτικής έχει υποστεί ταχεία αποσύνθεση τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τη θέρμανση του πλανήτη.
Αν και το A-76 είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν καταφέρνει να μπει στο πάνθεον των 10 μεγαλύτερων παγόβουνων στην Ιστορία. Ο Μαρκ Ντρινκγουότερ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, δήλωσε στο New Scientist ότι ο παγετώνας «Ρόνε» βρίσκεται σε μια αρκετά «σταθερή κατάσταση» όπου επεκτείνεται έπειτα από αυτή την απώλεια πάγου.
Eνα από τα μεγαλύτερα γεγονότα τέτοιου είδους αποκοπής συνέβη το 1986, όταν γεννήθηκαν παγόβουνα συνολικής έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ακολουθούμενα από μικρότερα το 1998, το 2000 και το 2015. Ωστόσο, το νέο παγόβουνο θα μπορούσε ακόμη να έχει σημαντικό αντίκτυπο ανάλογα με το πού θα καταλήξει καθώς ταξιδεύει στη θάλασσα. Το παγόβουνο A-68a που σχηματίστηκε το 2020, σε ένα σημείο απέκτησε μια πορεία που θα μπορούσε να βλάψει την άγρια ζωή στο νησί της Νότιας Γεωργίας, αλλά τελικά διαλύθηκε.
«Είναι αρκετά μεγάλο για να επηρεάσει τον ωκεανό και την αλατότητά του. Ανάλογα με την πορεία του, θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντικό ή επικίνδυνο όσο το A-68a», είπε ο Aλεξ Μπρίσμπουρν, ειδικός στους παγετώνες της Βρετανικής Υπηρεσίας Eρευνας για την Ανταρκτική.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.