Αύξηση του κατώτατου μισθού θέλετε; «Από το 2023 και βλέπουμε» είναι, σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της αγοράς, η μόνη ρεαλιστική απάντηση καθώς οδηγούμαστε ολοταχώς στην τέταρτη κατά σειρά αναβολή των σχετικών διαπραγματεύσεων,, ενώ το 2022 τα περιθώρια θα είναι… ελάχιστα καθώς η ελληνική οικονομία θα τρέχει να καλύψει τις απώλειες των δύο τελευταίων ετών.
Και αυτήν την φορά, όπως και τις προηγούμενες τρεις, η δικαιολογία βρίσκεται στις συνέπειες που άφησε και συνεχίζει να αφήνει στην οικονομία η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Την επόμενη φορά ενδεχομένως να βρεθεί κάτι άλλο…
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Τον Φεβρουάριο του 2019 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ), μετά από μια δεκαετία συνεχών μειώσεων ελέω… μνημονίων που εφάρμοσαν όλες όμως οι κυβερνήσεις της περιόδου, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε για πρώτη κατά 11% φτάνοντας στο… ιλιγγιώδες ποσό των 650 ευρώ! Παράλληλα δε καταργήθηκε ο υποκατώτατος που ίσχυε ειδικά για τους νέους.
Ο περαιτέρω σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη των διαδικασιών διαβούλευσης για νέα αύξηση τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν… φρόντισε να αρχίσει εγκαίρως την απαραίτητη διαδικασία.
Τελικώς ένα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2020, η πανδημία ήρθε και στην χώρα μας και ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε την αναβολή της συζήτησης για τον Σεπτέμβριο.
Όμως τον Σεπτέμβριο, μας χτύπησε το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα της πανδημίας και η κυβέρνηση… έκρινε σκόπιμο να ανακοινώσει και νέα αναβολή των διαπραγματεύσεων για τον Νοέμβριο.
Τον Νοέμβριο πάλι, η πανδημία «θέριζε» την Ελλάδα και οι οικονομικές της συνέπειες τους εργαζόμενους. Το αρμόδιο υπουργείο, μάλλον για μην τους δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες, νομοθέτησε την τρίτη κατά σειρά αναβολή με την οποία οριζόταν ότι η έναρξη της διαδικασίας μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο (που μόλις πέρασε), ενώ ο τερματισμός της στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Πού κολλάει ξανά η διαδικασία διαβούλευσης
Αρχικά, η τριμελής Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και εκπρόσωποι των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας) αποστέλλουν πρόσκληση προς συγκεκριμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς οργανισμούς.
Μεταξύ αυτών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το Ινστιτούτο ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Αυτήν την φορά, η ΓΣΕΕ… θυμήθηκε να ζητήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά). Όταν όμως έχεις καλομάθει τους συνομιλητές σου, θα λάβεις και τις ανάλογες απαντήσεις…
Μεταξύ άλλων, το ΙΟΒΕ αντιτίθεται σε αυξήσεις και αντιθέτως συστήνει «μεσοπρόθεσμα οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού να συνυπολογίζουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας».
Από την πλευρά του ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι με δεδομένες τις συνέπειες της πανδημίας δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αύξηση στο 2021. Η ΤτΕ ανέφερε ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις» σε κλάδους με υψηλό ποσοστό αμειβομένων με κατώτατα όρια.
Με την σειρά της, η κυβέρνηση επιλέγει να παίξει αθόρυβα ξανά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου…
Τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Διαχρονικά, αρκετές φορές κυβερνητικά στελέχη και οικονομικοί παράγοντες για να επιχειρηματολογήσουν κατά κάποιου αιτήματος των εργαζομένων ή υπέρ ενός αντίστοιχου των εργοδοτών επικαλούνται το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Δεν βλέπετε τι ισχύει εκεί;», μας λένε.
Τι έχει συμβεί λοιπόν από το 2019 και έπειτα στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Συνολικά, 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από φέτος. Στην Ελλάδα όμως, η οποία είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), οι διαπραγματεύσεις αναβάλλονται για ακόμη μία φορά.
Μπορεί η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα να είναι η πέντε χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ αλλά κανένας εργοδοτικός φορέας, ούτε βέβαια και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) δε συναινούν σε αύξησή του!
Πότε αναμένεται τελικά να ξεκινήσει –και όχι να ολοκληρωθεί ο διάλογος;
Άντε και καλό καλοκαίρι!!!
Εργασία μετά την πανδημία
Μακάρι όμως -που λέει και ο λόγος- το μόνο πρόβλημα των εργαζομένων για τις συνθήκες δουλειάς μετά την πανδημία να ηταν μόνο το νέο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού.
«Πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει εκτίναξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ θα έχουμε και αύξηση της ανεργίας. Η πραγματική αναδουλειά, η πραγματική έλλειψη σταθερού και πλήρους ωραρίου στην απασχόληση θα εκτιναχθεί όπως και η παραβατικότητα. Δεν ξέρει κανείς επίσης πώς θα εξελιχθεί η μετανάστευση των νέων που είχε λίγο παγώσει λόγω πανδημίας», δηλώνει στο topontiki.gr o επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Απόστολος Καψάλης.
«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιτείνει αυτή την κουλτούρα παρανομίας και “προαιρετικοποίησης” του εργατικού δικαίου. Επικυρώνεται πλέον η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε μία ζούγκλα και του χώρου δουλειάς σε ένα κάτεργο, το οποίο ο εργαζόμενος θα προσπαθεί να αποφύγει. Γι’ αυτό και καταγράφονται υψηλά ποσοστά αποδοχής της εξ αποστάσεως εργασίας της πανδημίας», σημειώνει ο Απόστολος Καψάλης καθώς τον ρωτάμε για το εργατικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή και προσθέτει:
«Μεταξύ άλλων, περιέχει αντεργατικές ρυθμίσεις και στο ατομικό και στο συλλογικό εργατικό δίκαιο. Όσον αφορά το συλλογικό συνεχίζει να απορυθμίζει τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα ακριβώς για να αποδυναμώσει τις αντιστάσεις των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, διευκολύνονται και οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών και των απεργών εφόσον στην πραγματικότητα ποινικοποιείται η προσπάθεια να έχει επιτυχία η απεργία. Το ΣΕΠΕ μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή που τυπικά θα είναι ανεξάρτητη αλλά στην πραγματικότητα θα ελέγχεται πρώτα από την κυβέρνηση. Τέλος, σχετικά με την κατάργηση του 8ωρου με 10ωρα/50ωρα, στην κατοχυρώνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλει εκείνος τον τρόπο και τον χρόνο δουλειάς χωρίς να μπορεί να το αρνηθεί ο εργαζόμενος».
Καλό καλοκαίρι είπαμε;
Να ξαναπούμε, ελπίζοντας ότι θα είναι ακόμα πιο καυτό λόγω των μαζικών αντιδράσεων των εργαζομένων μπροστά σε αυτά που έρχονται.
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.