BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ένα ρόδι για να… μην ξεχνάμε όσα πολύτιμα μας δίδαξε το δύσκολο 2020



Αν και οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν τη χρονιά που φεύγει σε λίγες ώρες, εμείς «ξορκίζουμε» το 2020 με ένα ζουμερό, αντιγηραντικό ρόδι, που  αποδεικνύεται και εξαιρετικό «ενισχυτικό της μνήμης».

Ενδυνάμωση της μνήμης με τη μαγική δύναμη του ροδιού

Ένα νέο υπερ-όπλο κατά της αντιγήρανσης ήρθε να προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα. Οι σπόροι του ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, είναι το μυστικό που έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων αυτών, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός αντίπαλος στις σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η Άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

Δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nanomedicine, απέδειξαν ότι το έλαιο των σπόρων του ροδιού (seed oil – PSO) είναι, όχι μόνο ένα από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά φάρμακα που διαθέτει η φύση, αλλά ότι μπορεί ακόμη και να ενδυναμώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ρόδι: Ο βασιλιάς των φυσικών αντιοξειδωτικών

Η σκέψη ότι το ρόδι μπορεί και να κρατά το κλειδί της αντιγήρανσης των κυττάρων του εγκεφάλου, ξεκίνησε από την ισραηλινή καθηγήτρια Ruth Gabizon, ερευνήτρια στον τομέα των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ.

«…Η πρόκληση ήταν  να βεβαιωθούμε ότι το έλαιο ροδιού που τρώμε -το οποίο φιλτράρεται από το συκώτι μας όπως και οι υπόλοιπες τροφές- καταλήγει πράγματι στα μέρη του σώματός μας που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Κι αυτό, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι το γεγονός ότι αυτές δεν απορροφώνται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό».


Αναζητώντας τρόπους να ξεπεράσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης των αντιοξειδωτικών, η Dr. R.Gabizon συνεργάστηκε με τον καθηγητή Shlomo Magdassi, ειδικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Χημείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και μαζί ανακάλυψαν έναν τρόπο να διασπάσουν το έλαιο ροδιού σε μικροσκοπικά σωματίδια, τόσο μικρά, ώστε να μπορούν να «γλιστρήσουν» μέσω του ήπατος, να μην διυλιστούν από αυτό και να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους προς τον εγκέφαλο. Η έρευνά τους, επίσης, απέδειξε ότι το έλαιο του ροδιού -το οποίο περιέχει ωμέγα 5 και ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, το Πουνισικό Οξύ (Punicic Avid-PA)- έχει όχι μόνο πολύ καλή απορρόφηση από το έντερο, αλλά  και ότι καταλήγοντας στον εγκέφαλο έχει σημαντική αντιοξειδωτική επίδραση.


Οι σπόροι της ελπίδας

Η Gabizon και ο Magdassi έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψή τους, ενώ παρήγαγαν ένα συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται ως δυναμωτικό σε ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

«Για να διατηρούμαστε ακμαίοι καθώς γερνάμε πρέπει να διατηρούμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ζωντανά», λέει η Dr. Gabizon και προσθέτει: «Κάθε βήμα της επιστήμης προς τα εμπρός είναι και μία νίκη. Ακόμη και αν δεν βρούμε ποτέ μια οριστική και ριζική θεραπεία για την Άνοια και το Αλτσχάιμερ, αν  καταφέρουμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων κατά μερικά χρόνια, θα έχουμε κάνει πολύ καλά τη δουλειά μας».

 








Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.